Създателката на ГЕРБ: Вярвах на Бойко, Цачева и Фидосова съсипаха партията

Политика
15:55 - 11 Септември 2020
10824
Създателката на ГЕРБ: Вярвах на Бойко, Цачева и Фидосова съсипаха партията

Създателката на ГЕРБ, основателка на партията и автор на името й Душана Здравкова разкри сензационно, че не настоящите лица на формацията, а жени като Цецка Цачева и Искра Фидосова са я съсипали. В интервю за "Дойче веле" бившата евродепутатка обяви, че в началото, когато се е срещнала с премиера Бойко Борисов, му е вярвала безрезервно, но и не скри, че той и бившето му вице Цветан Цветанов са искали да превърнат ГЕРБ в генералска партия.

"Той (Борисов-б.р.) вършеше полезни неща, свързани с наркозависимите младежи, особено онези от наркокомуните в Испания с криминални прояви, помагаше им да намерят бъдеще, без да бъдат арестувани при завръщането им у нас... В онзи момент наистина вярвах, че Борисов е действен човек и може да се работи с него", казва към днешна дата Здравкова.

Според нея Борисов със сигурност ще остави следа в историята и задочно го съветва да си тръгне с достойнство, за да бъде запомнен не като Лукашенко, а като Меркел.

Здравкова е на мнение, че изкривяването в ГЕРБ е започнало с навлизането на партийни функционери като Искра Фидосова, Цецка Цачева и редица други, преминали през други партии, както и бившите милиционери. "Изкривяването дойде с тези хора, те идваха с модела на БКП и социализма. Те просто не познаваха друг и не искаха да мислят за нещо ново. Не можеха да проумеят, че политиките се правят от хората, а не от партийните функционери. А и нашата конституция е много рестриктивна по отношение на участието на гражданското общество в политическите действия. След мандата ми като евродепутат прекратих всички възможни контакти, но си запазих добрите отношения с доста хора", казва още основателката на ГЕРБ.

Попитана за личния й конфликт с Цветанов, който днес се изживява като продесен американофил с амбиции за нова партия, Здравкова казва, че той се е противопоставял на всякакви граждански инициативи. 

И хвърля бомбата: 

"Интригантстваше, внушаваше на Борисов небивалици за мен, а аз облаги никога не съм търсила. През последните месеци никой не разговаряше с мен". 

Здравкова коментира и настоящите фигури около Борисов с думите: "Хората около него, ласкателите, раболепните, които държат на постовете си - те са много виновни за всичко това. Около Борисов няма критици, има само треперещи за длъжностите си хора, които го подвеждат с информации за реалността, ако изобщо я забелязват" - думи, изричани многократно от напуснали в последната година други видни партийци.

И с болка признава, че ГЕРБ са се сгромолясали категорично и безвъзвратно - най-вече заради липсата на европейска визия.