Създават Факултет по фармация в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Народни представители от региона са подкрепили идеята

Новини
12:27 - 18 Юли 2023
4468
Създават Факултет по фармация в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Ръководството на бургаския университет  "Проф. д-р Асен Златаров" планира създаването на Факултет по фармация. Работата вече е в ход, като целта е да бъдат привлечени и големи компании, работещи в този сектор.

Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Оттам добавиха, че днес ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бозов е провел среща с народни представители от Бургаски регион, които са подкрепили идеята за създаването на Факултет по фармация. По-късно предстои среща на ректора и с общински съветници от Бургас.  

Планираме изграждането на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават новия Факултет по фармация, научните лаборатории и библиотека от ново поколение, каза проф. Бозов.

Към момента в Медицинския колеж към университета е обявен прием за помощник-фармацевти. Въпреки че бройките са само за платена форма на обучение, интересът е много голям.

Статистиката показва, че при новозавършилите фармацевти има висока степен на реализация с под един процент безработица.

Сред другите приоритети на проф. Бозов е откриването на първи филиал на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ извън границите на Бургас. Работи се и по акредитацията на нови, актуални специалности в съществуващите вече факултети.

Проф. Христо Бозов има стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти.