Създават съвет за защита на интелектуалната собственост

Актуални новини
15:08 - 02 Декември 2020
1214
Създават съвет за защита на интелектуалната собственост

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на ПМС № 267 от 2012 г. за създаване на Съвет за защита на интелектуалната собственост, съобщиха от правителствената информационна служба.

Необходимостта от измененията произтича от действащата редакция на Постановление № 267 на Министерския съвет от 2012 г., съгласно която Съветът за защита на интелектуалната собственост до края на текущата година изготвя програма за работата си през следващата календарна година, а заседания следва да се провеждат най-малко веднъж на тримесечие, съгласно предварителен шестмесечен график.

Мнозинството за вземане на решения и установената норма на присъствие за постигане на кворум се формират по идентичен начин (половината плюс един от членовете), а длъжностният състав на органа включва представител на Министерството на финансите и не предвижда участие на представител на Министерството на туризма.

Приетите изменения създават възможност дейността на Съвета да се провежда по по-целесъобразен и икономичен от гледна точка на административния капацитет начин, да бъде организирана в съответствие с естествените периодичност и начин на планиране, обусловени от функциите на органа, както и да се осигури по-тясна връзка между задачите на Съвета и специфичната компетентност на членовете.