Сбербанк: Руската икономика ще се възстановява десетилетия

Икономическите ограничения отрязаха Москва от половината от нейната търговия.

Новини
15:34 - 17 Юни 2022
2326
Сбербанк: Руската икономика ще се възстановява десетилетия

Руската икономика може да се нуждае от десетилетие, за да се върне към нивата преди санкциите от 2021 г. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в страната Сбербанк, съобщава агенция Ройтерс.

Икономическите ограничения отрязаха Русия от половината от нейната търговия.

Западните държави наложиха икономически санкции на Русия, най-тежките които една нация в съвременната история е преживявала, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари, наричайки това „специална военна операция“.

Руските активи получиха незабавен удар и потребителските цени се покачиха, което накара властите да въведат капиталов контрол, да повишат основната лихва и да ограничат способността на чуждестранните инвеститори да продават активите си в Русия.

Герман Греф, чиято банка се разглежда като заместник на руската икономика, като държи по-голямата част от депозитите на домакинствата и корпоративните заеми, оцени в петък, че

страните, които са ударили Русия със санкции, представляват 56% от нейния износ и 51% от вноса.

„Това е заплаха за 15% от брутния вътрешен продукт на страната, по-голямата част от икономиката е под обстрел“, каза Греф, бивш министър на икономиката, пред годишния международен икономически форум на Русия в Санкт Петербург.

„В резултат - и ако не направим нищо - може да ни трябва около десетилетие, за да върнем икономиката на нивата от 2021 г.“, каза Греф, призовавайки за структурно реформиране на руската икономика.

Санкциите срещу руски банки до голяма степен ограничиха финансовите транзакции с чуждестранни партньори, докато Русия също е блокирана от получаване на оборудване и части, необходими за нейната автомобилна, енергийна и въздушна индустрия.

Според Греф товарните пратки са паднали шест пъти, докато транспортирането по море и въздух също е възпрепятствано, тъй като санкциите попречиха на руските авиокомпании да летят на запад, а на кораби под руски флаг е забранено влизането в пристанищата на ЕС.