СБФД: Домът на кинот о ще продължи да бъде средище на арт киното

"Арт фест“ и неговият директор Стефан Китанов се оттеглят от управлението от 1 юни

Култура
21:08 - 31 Май 2023
714
СБФД: Домът на киното ще продължи да бъде средище на арт киното

Домът на киното ще продължи да бъде средище на арт киното в България, уверяват от Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци. 

Ето и позицията на УС на СБФД:

Уважаеми колеги и скъпи приятели на киното в България,
Дом на киното винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното.

Ръководството на Съюза беше изненадано от решението на „Арт фест“ и неговия директор Стефан Китанов, да се оттегли от дългогодишното ни ползотворно сътрудничество. В тази ситуация Управителният съвет на СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище. С решение на Управителния съвет бе определен срок до 15 юли за избор на дългосрочен партньор.

Междувременно Управителният съвет на СБФД предприе мерки за предотвратяване затварянето на киното в месеците юни и юли.

В резултат на общи усилия, Киносалонът ще продължи своята дейност след кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Популярният сред общността Cush.BAR няма да спира работа в нито един момент, за радост на всички свои почитатели.

Ръководството на СБФД, уверява, че след приключване на процедурата за избор на нов партньор, Дом на киното ще продължи да изпълнява и да надгражда своята цел, да се превърне в истински културен хъб, в традициите и съвременните тенденции на най-добрите европейски и световни практики.

Управителен съвет
на Съюза на българските филмови дейци