Сблъсъци в Индия след въвеждането на карантина

Премиерът нареди 1,3-милиардното население да остане у дома до 15 април

Новини
14:24 - 30 Март 2020
2002
Сблъсъци в Индия след въвеждането на карантина

Полицията в Западна Индия използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа хвърлящи камъни мигрантски работници, които нарушиха 3-седмичната карантина срещу коронавируса, която остави стотици хиляди бедни без работа и прехрана, съобщиха днес властите, цитирани от Ройтерс и БНР.

Премиерът Нарендра Моди нареди 1,3-милиардното население да остане у дома до 15 април, обявявайки, че самоизолацията е единствената надежда смъртоносната пандемия да бъде спряна.

Но мащабната блокада доведе до хуманитарна криза, като стотици хиляди бедни мигранти, наети в големите градове като Делхи и Мумбай поеха пеша към домовете си в провинцията, след като изгубиха работата си.

Много ходят от дни, включително семейства с малки деца, по пустите пътища и почти нямат достъп до вода или храна.

В неделя около 500 души влязоха в сблъсъци с полицията в западния град Сурат, настоявайки да бъдат оставени да се приберат вкъщи – в други части на Индия, след като са изгубили работата си.

„Полицията се опита да ги убеди, че това не е възможно, тъй като няма автобуси или влакове. Но те отказаха да се подчинят и започнаха да замерват с камъни органите на реда“, заяви Видхи Чаудхари, заместник-комисар в полицията на Сурат.

Поне 93 души са задържани за нарушаване на карантината.

Индия е установила 1071 случая на коронавируса, от тях 29 са починали, съобщи днес здравното министерство. Броят на заразените е малък в сравнение със САЩ, Италия и Китай, но властите прогнозират, че страната след седмици ще стане свидетел на ръст, с който слабата здравна система може да не се справи.