Сблъсъците в Нагорни Карабах спират азерския газ у нас?

Социалисти и националисти питат каква е разликата между преговорите за синьо гориво от Москва и доставки от агресора Баку

Свят
12:05 - 13 Септември 2022
4332
Сблъсъците в Нагорни Карабах спират азерския газ у нас?

Агресията от страна на Азербайджан спрямо Армения и поредните сблъсъци в района на Нагорни Карабах, отнели живота на над 49 души само за последните 24 часа, родиха пореден спор у нас за газ. Очаква се с влизането в експлоатация на интерконектора в Гърция България да започне да захранва системите си с пълен обем количества синьо гориво от Азербайджан, на фона на врътнатото кранче от Москва и забуксувалите преговори на служебното правителство с "Газпром". Бъдещите доставки на газ от Баку обаче се превърнаха в нов повод за полемика между политиците. 

Националисти и социалисти от сутринта коментират в социалните мрежи, че разлика между агресора РФ и азерските власти нямало от гледна точка на преговорите за доставките на газ към България. 

Така, например, бившият депутат от БСП Георги Кадиев пита: "Азербайджан е атакувал вчера погранични райони с Армения. Според премиера на Армения Пашанян има 49 загинали, като се очаква числото да нарасне. Спорът дали Нагорни Карабах е азерски или арменски е сигурно поне толкова стар, колкото спорът дали Крим е руски или украински. Да попитам каква е нашата позиция, кой е нашественикът в случая и ще купуваме ли газ от Азербайджан или арменци е разрешено да се бомбардират?". 

Журналистът Георги Неделчев пък допълва: "Нямам търпение някъде да прочета какво смята хуманистът либерал Юлия Берберян за договора ни за азерски газ, след 49-те арменски жертви на азербайджанските атаки снощи. Редно ли е да купуваме от страна агресор, не е ли редно, протести някакви дали ще има, арменски знаменца по профилните снимки?". 

Привърженици на "Възраждане", ВМРО, ГЕРБ и БСП се надпреварват с прогнозите кой пръв ще спре по-нататъшното договаряне на количества газ от Баку - служебното правителство или следващото редовно, ако е съставено от ПП и ДБ.

"И Азербайджан се ръководи авторитарно. Каква е разликата с Москва и Путин как е по-лошо от Илхан Алиев?", добавят те, като прави впечатление, че сред питащите има и профили, закичени със сатанинския "Z" - станал символ на войната в Украйна, и поддръжници на бъдещето членство на Киев в ЕС и отявлени путинофоби.