Сблъсък на 9 септември: Освобождение или нагла окупация? (ГАЛЕРИЯ)

Актуални новини
17:00 - 09 Септември 2019 (обновена)
4099
Сблъсък на 9 септември: Освобождение или нагла окупация? (ГАЛЕРИЯ)

Документалната изложба, посветена на освобождението на Източна Европа от нацизма и ролята на СССР, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, сблъска навръх 9 септември привърженици и противници на историческата дата.

Експозицията беше открита този следобед в Руския културно-информационен център в София, като на нея присъстваха лидерът на БСП-София Калоян Паргов, руски дипломати, бившият червен депутат Красимир Премянов, журналистката Велислава Дърева, както и десетки леви интелектуалци, които се шегуваха помежду си, че все още не са арестувани, подобно на бившия главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов.


От „Руското историческо общество" посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година. Първоначално изложбата бе озаглавена "Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България".


След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват", а Москва обвини София, че пренаписва историята.


Десетки граждани, протестиращи срещу изложбата и срещу тезата, че СССР е освободил България от нацизма, се събраха по същото време на ул. "Шипка". 


Протестиращите носеха плакати, на които пишеше "Сталин не е освободител", "Освобождение? Не, нагла окупация" и други. 


В района имаше засилено полицейско присъствие.

Също следобед, по инициатива на БЗНС, се организира и протест пред Руския културно-информационен център, срещу опитите за манипулиране на историята ни.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", се казва в съобщението на МВнР.


Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.


Изложбата ще е първата от поредица експозиции, които ще бъдат показани в държави от Източна Европа и включва документи, които до скоро са носели гриф „строго секретно", казаха пред БНР от фондацията „История на Отечеството", които заедно с Руското историческо общество са подготвили експозицията.


Снимки: Агнес Методиева