Сбогом, Мърдок!

92-годишният австралиец се пенсионира, ще бъде назначен за почетен председател на компаниите

Икономика
19:50 - 21 Септември 2023
10231
Сбогом, Мърдок!

Краят на една ера в медиите настъпи! И не, не става дума за смъртта наТошо Тошев! Рупърт Мърдок се оттегля като председател на борда на Fox Corp. и News Corp. Това стана ясно от съобщение на компанията.

Това ще стане официален факт през ноември. 92-годишният Мърдок ще бъде назначен за почетен председател на компаниите. Един от синовете на медийния магнат - Лаклан Мърдок, ще стане едноличен председател на News Corp и ще продължи да бъде изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp. Лаклан е добре познат у нас, навремето той идваше няколко пъти до България, когато фамилията му притежаваше голяма част от Би Ти Ви.

В обръщение към служителите Мърдок твърди, компаниите са в добро здраве, както и той. "Имаме всички основания да сме

оптимисти за следващите години - аз със сигурност съм и планирам да да участвам в тях.

Битката за свободата на словото и в крайна сметка свободата на мисълта никога не е била по-интензивна", написа той до служителите, цитиран от CNBC.

Рупърт Мърдок е основател на американската медийна компания Fox Corporation. Компанията е създадена през 2019 г. след придобиването на 21st Century Fox от The Walt Disney Company. Активите, които не бяха придобити от Disney, бяха отделени от 21st Century Fox и така се роси новата Fox Corp. Акциите на компанията започнаха да се търгуват на 1 януари 2019 г.

Австралиецът построи своя медиен конгломерат във време на бързи промени в глобалните комуникации. Той видя потенциала и в социалните медии, придобивайки и след това продавайки първия масов играч в този сегмент MySpace. News Corp., под чиято шапка е The Wall Street Journal, обяви, че ще намали персонала си с 5% тази година или 1250 служители.

Би Би Си цитира журналиста от сп. "Венити феър" Брайън Стелтер, според когото Лаклан Мърдок е дори по-консервативен в убежденията си от баща си, така че не може да се очаква промяна в редакционната политика на притежаваните от семейството медии.