Сбогом на Халите!

Актуални новини
15:00 - 26 Юли 2021
17492
Сбогом на Халите!

Емблематичните Централни Хали в София са на път да отидат в историята. Те ще бъдат преустроени в хипермаркет за хранителни стоки от голяма верига, като интерес към сградата проявяват от "Кауфланд".

Съдбата на Централни Хали е била обсъждана по време на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата.

Проектът трябва да бъде съгласуван, тъй като Халите са паметник на културата. Затова се допуска реконструкция само на вътрешното пространство, където ще има голям супермаркет, а външният облик на сградата ще се запази.

Проектът предвижда и запазване на отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб, например. Това може да става в двата странични корпуса на сградата. Тя има три кораба, като централният е най-силно подчертан по височина и широчина. Той ще бъде преустроен в супермаркет, като се планира в средата му да бъде възстановен автентичният фонтан.

За целта ще бъдат използвани чертежите на някогашния проектант на Централните Хали арх. Наум Торбов. Идеята е фонтанът да стане център на цялата вътрешна композиция. Такова изискване е поставил експертният съвет при предишното разглеждане на предложението за реконструкция на халите, с което инвеститорът "Кауфланд" се е съобразил.

Заложено е запазване и на археологическите пластове, които са под сградата и евентуално тяхно бъдещо проучване.

Проверка на Lupa.bg установи, че голяма част от площите в Халите в момента са незаети - както на първия етаж, така и на втория. Много магазини напуснаха покрай ковид кризата. На част от втория етаж се помещава магазин за козметика и домашни потреби.

"Мaшaaлa! Знaкoвa cгрaдa бългaрcкa c нeмcкo имe! Дaйтe и cгрaдaтa нa БAН нa "Биллa" или Нaрoдния тeaтър нa "Лидл", кoмeнтирaт в coциaлнaтa мрeжa cтoличaни.

От Националния институт за недвижимо културно наследство също препоръчаха съгласуване на проекта. От там обаче, посочиха, че той формално запазва търговската функция на сградата, но променя автентичността му на закрит пазар за различни търговци.

Централните софийски хали са една от емблематичните сгради на София. Строена в периода 1909 - 1911 г. по проект на арх. Наум Торбов. Самата идея за изграждане на покрит пазар в столицата датира още от края на XIX век.

През 1955 г. халите са обявени за паметник на културата от национално значение.

През 1988 г. търговският комплекс е затворен за реконструкция и е открит отново през 2000 г. от тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. До 2010 г. Централните хали са собственост на израелска компания „Ащром“ с дял от 75% и Столична община с 25%, след което общината прекратява акционерното си участие в съвместното дружество в замяна на градинката до Руската църква.

Заради сделката за Халите бившият столичен кмет Стефан Софиянски дълго време беше подсъдим, но в крайна сметка беше оправдан от Софийския градски съд през 2006 г.