Сбогом, Ози! Големият Озбърн слиза от сцената

Легендарният вокалист се разделя с феновете си с два прощални концерта в родния му Бирмингам

Култура
17:49 - 29 Януари 2024
28848
Сбогом, Ози! Големият Озбърн слиза от сцената

Легендарният Ози Озбърн планира да каже "сбогом" на феновете си, като изнесе два последни концерта в родния си град Бирмингам. Съпругата и мениджър на певец - Шарън, е разкрила новината.

Турнето "Cut The Crap" трябва да завърши в "Александра" в Бирмингам на 24 февруари, а четири дни по-късно във Fortune Theatre в Уест Енд.

"Той няма да направи ново турне, но планираме да направим още два концерта, за да се сбогуваме, тъй като той се чувства така: "Никога не съм се сбогувал с феновете си и искам да се сбогувам както трябва", каза Шарън.

Има някакъв вариант събитието да се състои и на клубния стадион на Астън Вила - "Вила Парк", където нашият национал Стилиян Петров остави трайна диря.

"Гласът му все още е абсолютно съвършен - продължи тя. - И през цялото време, в което не е бил на работа, той продължава да ходи на уроци по пеене, така че гласът му е перфектен. И може да се шегува, да. Той има всички тези мелодии в главата си. Дори и да не харесваш музиката му, няма как да не харесаш Ози, той просто те привлича".

Преди четири години Озбърн разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон - невродегенеративно заболяване, което се развива бавно при повечето хора и не се лекува. Преди това Ози също така претърпя неприятно падане и му поставиха метални пластини в гръбначния му стълб след инцидент с четириколка през 2003 г.

През ноември миналата година Ози, който през последните години се бори с редица други здравословни проблеми, говори пред Rolling Stone UK за възможността да се завърне на концертната сцена.

Той каза: "Приемам всичко ден по ден и ако мога да свиря отново, ще го направя. Но това е като да се сбогувам с най-добрата връзка в живота си. В началото на заболяването ми, когато спрях да правя концерти, бях наистина ядосан на себе си, на лекарите и на света. Но с течение на времето си казах: "Може би просто трябва да приема този факт.

Няма да се кача на сцената и да направя половинчата роля на Ози в търсене на съчувствие. Какъв е шибаният смисъл от това? Няма да отида там в шибана инвалидна количка. Наскоро видях Фил Колинс да свири и той има почти същите проблеми като мен. Той се качва там в инвалидна количка. Но аз не бих могъл да го направя", признава 75-годишният певец.

Ози отдаде почит на феновете си, които са направили възможно той да направи кариера, продължила повече от пет десетилетия, първо със Sabbath, а след това и като солов изпълнител.

"Това е едно от нещата, от които съм бил най-ебати ядосан: Никога не съм имал възможност да се сбогувам или да ви благодаря", казва той.

"Защото моите фенове са това, за което става дума. Ако можех да направя само няколко концерта... Те ми бяха верни в продължение на много шибани години. Пишат ми, знаят всичко за кучетата ми. Това е моето разширено семейство и те ни дават начина на живот, който имаме. По някаква причина това е моята цел, за която трябва да работя. Да правя тези предавания. Ако ще да е на Озфест или някъде другаде, или дори на шибан концерт в Roundhouse в Лондон.

Ако не мога да продължа да правя концерти редовно, искам просто да съм достатъчно добре, за да направя един, на който да мога да кажа: "Здравейте, момчета, благодаря ви много за живота ми. Това е, за което работя, и ако падна мъртъв в края му, ще умра щастлив човек", призна Озбърн.

По-рано през ноември синът на Ози и Шарън - Джак, сподели, че дните на баща му, в които той е тръгнал на път, вероятно са останали зад гърба му.

"Не мисля, че той ще направи още едно турне, каза Джак. - Но татко се готви да прави еднократни концерти - като фестивали, концерти и други подобни неща".

"Той все още не е приключил", добави той.

През септември миналата година Ози разказа за поредицата си от операции в интервю за Metal Hammer, като сподели надеждите си да направи "още един албум" и да се върне към турнетата.

"Благодарение на Бога, вече ми бяха направени всички операции", каза 75-годишният Ози.

"Чувствам се добре. Просто всичко се проточи. Мислех, че ще се изправя на крака още преди месеци. Просто не можех да свикна с този начин на живот, постоянно да ми се случва нещо нередно. Все още не мога да ходя нормално, но вече не изпитвам никакви болки и операцията на гръбначния ми стълб мина чудесно".

Озбърн също така обсъди плановете си за 2024 г., като каза: "В момента съм на път да се върна в България: "В момента съм във форма. Съвсем наскоро направих два албума - 2020 г. "Ordinary Man" и 2022 г. "Patient Number 9", но искам да направя още един албум и след това да се върна на пътя."

Последният албум на Ози "Patient Number 9" е написан от самия него, Роб Трухильо (Metallica), Чад Смит (Red Hor Chili Peppers) и Али Тампоси и включва завладяващо соло на легендарния китарист Джеф Бек.