Сбогом, Павка! (СНИМКИ)

Стотици се поклониха пред Павел Васев в Народния театър

Култура
12:22 - 13 Ноември 2019
17385
Сбогом, Павка! (СНИМКИ)

С думите "Сбогом, Павка" стотици културни дейци и общественици се простиха днес с Павел Васев в Народния театър "Иван Вазов", чийто дългогодишен директор бе той. Режисьорът почина на 68-годишна възраст в петък след като не можа да се възстанови след серия от инсулти.

Съболезнования приемаха съпругата му Елена и двете му дъщери Ани и Лила - деца от негови предишни бракове. До тях беше актрисата и режисьор Боряна Пунчева - кума на Павел и Елена.

Сред първите, които се простиха с Васев беше бившият министър на културата Вежди Рашидов заедно със съпругата си д-р Снежана Бахарова и своето пресаташе Радка Петрова, като и тримата носеха бели цветя. "Загубих голям приятел", каза през сълзи депутатът от ГЕРБ и шеф на комисията по култура в парламента. "Не мога да повярвам, че вече го няма", добави разчувстван скулпторът.

Почти цялата трупа на Народния също се събра, за да почете някогашния си директор. Сред тези, които не сдържаха сълзите си бяха Деян Донков, който криеше мрачното си настроение със слънчеви очила, Любомир Петкашев, Илка Зафирова, Стоян Алексиев, Теди Москов, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Георги Мамалев, Христо Мутафчиев, Антон Радичев, Явор Гърдев, Стефан Мавродиев, Иреней Константинов, Йорданка Христова, Ева Тепавичарова и още много творци. Светският хроникьор агент Иван Тенев и скулпторът Георги Чапкънов също бяха на поклонението. Сред опечалените бе и бившата съпруга на Павел Васев - пианистката Гина Табакова.


Министърът на културата Боил Банов и директорът на Народния театър Мариус Донкин изпратиха венци. Двамата не можаха днес да присъстват на поклонението, тъй като са в Санкт Петербург на международен културен форум. Те са изразили съболезнования на семейството му часове след смъртта на Павел Васев.

Деян Донков криеше сълзите си зад черните очила


След поклонението в Народния театър в църквата на Централните софийски гробища ще се състои и опелото на Павел Васев. Той ще бъде погребан днес следобед в Алеята на творците на Централни гробища.

Павел Васев е роден в София на 15 април 1951 г. в семейството на дипломата Ангел Васев. През 1969 г. завършва средно образование в Югославия. Започва да учи във Филмовата академия в Белград. През 1973 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура в класа на професор Христо Христов.

Вежди Рашидов се прегръща с издателя Димитър Радичков - син на писателя Йордан Радичков


Васев бе уважаван мениджър в културата - в киното и в театъра. Заема различни постове в управлението на българската култура: заместник-министър, председател на Съюза на българските филмови дейци, административен директор на Народния театър, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център.

Вежди Рашидов бе близък с Павел Васев


Последната културна мисия на Васев, защото той приемаше работата си наистина като мисия, беше директор на Българския културен център в Москва. В името на развитието на българо-руските културни взаимоотношения той направи изключителни усилия да има размяна на изложби, филми, спектакли, припомнят хора, работили с него. В руската столица той получи няколко инсулта и прекала в тамошни болници половин година, а през май бе докаран в София с правителствен самолет.

Вежди Рашидов, съпругата му д-р Бахарова и пресаташето му Радка Петрова

Актьорите Стоян Алексиев и Любомир Петкашев се прощават с Павел Васев

Теди Москов също дойде на поклонението

Агент Тенев и Георги Чапкънов

Снимки: Агнес Методиева