Сбогом, плосък данък!

Кристалина Георгиева призова за въвеждане на диференцирана данъчна ставка

Новини
12:25 - 16 Април 2024
6592
Сбогом, плосък данък!

"Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък", защото "прогресивното подоходно облагане позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото".

Това заяви в специално интервю за БТА управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в отговор на въпрос за реформата на данъчната система - тема, поставена при последната мисия на МВФ в България.

Когато България прие плоския данък беше правилно решение. Целта тогава беше да излязат парите "на светло". Сега имаме по-добри институции

и не е нужно да привличаме парите да излизат "на светло" с 10-процентен плосък данък.

Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като правилно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане,

позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото. 

По време на интервюто на БТА, което се проведе в централата на МВФ във Вашингтон, дни след назначаването на Георгиева за втори мандат на поста управляващ директор на Фонда, тя коментира и темата за еврозоната.

"България направи, както и останалия свят, борбата с инфлацията приоритет и е постигнато доста в това отношение.

Инфлацията продължава да спада и очакваме да я видим до края на годината в диапазона около 3 на сто.

София има път, по който да изпълни изискванията за влизане в еврозоната.

Но, също както говорихме и за САЩ, е добре да има подкрепа за хората и за бизнеса, но не е добре, ако тя се трансформира в по-висока инфлация. Не само че не е добре за влизането на България в еврозоната, но и за българските граждани. Инфлацията е данък върху доходите на хората и особено по-бедната част от населението много страда от нея. Изисква се политическа воля. Това, което виждам от различни доклади за страната, е, че има единство за влизане в еврозоната и има такава възможност. Тоест,

въпросът е на политически приоритет и на политическа воля",

коментира Георгиева.

Тя изтъкна, че "щом сме във валутен борд, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка". "Не съм чула в Българя да има желание да се излезе от валутния борд. И тук идва въпросът - защо ние искаме да консумираме политика, в чието формиране ние не участваме."

"Защо мислим, че опитът на другите страни не е от значение. Ние видяхме, че страните от бившия социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха главоломен скок на цените, а имаха подобрение на икономическите показатели", подчерта Георгиева.

При евентуален шок членството ни в еврозоната също може да е полезно,

защото ще имаме защита и няма да трябва да разчитаме само на себе си. От толкова време върви тази тема - нека да я доведем до успешен край, коментира управляващият директор на МВФ.

На въпрос дали смята че 2025 г. остава възможна цел, Кристали Георгиева отговаря така: "Аз смятам, че е възможно. Какво предстои - до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние все още имаме време да доведем инфлацията до нивата, на които тя трябва да бъде. Това значи правителствата дотогава да не инжектират в икономиката проинфлационни импулси.

Ако ние покрием критериите, планът ще бъде изпълнен".

"Ние знам, че традицията е да се влиза в еврозоната на 1 януари, но никъде в еврозоната няма такова решение, което да казва, че не може да е на 1 март, на 1 юни или септември, т.е. ако ние сме обединени около темата за влизане в еврозоната, нека да я следваме последователно и тя ще се случи."