Сбогом, правешка баница: Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Легендарният бай Данчо излезе в заслужил отдих на 75-годишна възраст

Нещо за четене
01:04 - 24 Юли 2024
6733
Сбогом, правешка баница: Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Готвачът на Тодор Живков - Йордан Стоичков, по-известен просто като бай Данчо, най-сетне се пенсионира. Той излезе в заслужен отдих на достолепните 75 години! Майсторът на черпака до миналата година заместваше колеги в скъпарски ресторанти на хотели. Сега обаче се е оттеглил.

„Дойде време да си почина. Тръгнали сме сега с жена ми за юбилей на дъщерята във Варна. Тя ще стане на 50 години. Много неща видях, преживях, време ми е за почивка“, споделя с усмивка бай Данчо. Пред репортер на Lupa.bg той не уточни размера на пенсията си, но добави, че нито е от най-ниските, нито от най-високите. Но добави, че трудовия му стаж е цели 46 години!

Брежнев, Чаушеску, Фидел Кастро и Саддам Хюсеин са яли от ръката на бай Йордан Стоичков. Освен шейха и диктаторите той е хранил и всякакви чужди делегации, пратеници и дипломати дълги години, когато са били гости на бившия Първи - Тодор Живков.

Йордан Стоичков работил в системата на УБО, а след това става личен готвач на Тато. „Не можеш да станеш готвач на Тодор Живков с ходатайство. Тук връзките не играят. Извоювал съм си го - явно не съм лош готвач“, казва Стоичков.

От дългогодишната си работа с Първия бай Данчо пази само добри спомени. Живков е знаел за проблемите на всеки един от персонала. Людмила Живкова, както й баща й не обичали месо, а типичната наша кухня - чушки, пълнени с боб, боб чорба, любимата му правешка баница, качамак. Продуктите на първите мъже се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, преди да отидат в кухнята. Но Живков никога не ял храна, приготвена от други готвачи.

„Живков не сядаше никога сам на масата. Когато нямаше гости, канеше някой от персонала да му прави компания“, спомня си бай Данчо. За менюто се грижила медицинската сестра Ани Младенова и тя решавала какво ще яде Живков. „Ако например ни каже, че е качил килограми. готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица диня и таратор, но по негово желание“, спомня си готвачът, който е и автор на няколко книги, продадени в гигантски тиражи.