Сбогом, Рицарю с доспехите на рока!

България благодари на Кирил Маричков за музиката, вдъхновението и големия пример

Култура
23:00 - 11 Октомври 2024
14720
Сбогом, Рицарю с доспехите на рока!

Музиканти, общественици, политици, организации, екипи на радио и на телевизионни предавания изразяват скръбта си по повод трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков.

“Прелетяват сезони,
ние времето гоним.
Ето - спира се то
да ни пита защо.
Няма как, но е време -
всеки бърза, знам.
И не можем да спреме,
ще те гоним до край”…

Само след броени дни Кирил Маричков щеше да отбележи своята 80 годишнина на най-голямата българска сцена - тази на Зала 1. Както винаги сред хиляди туптящи в ритъма на рока сърца. Екипът на Националния дворец на културата скърби за внезапната трагедия.
Сбогом, Рицарю с доспехите на рока!", споделиха от НДК и публикуваха кадри от 75-та годишнина на Маричков в зала 1, когато той празнува с 4000 души.


„Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си. Светла му памет!“, написаха от Министерския съвет на Фейсбук страницата си.

Музикантът и заместник-министър на културата Калин Вельов също се прости с Кирил Маричков: "Велик творец и човек! Растях с музиката на Щурците и ФСБ и никога не можах да ги разделя...остава завинаги! Поклон!"


"С дълбока тъга научих, че Кирил Маричков ни е напуснал преди малко. Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример! Почивай в мир, скъпи приятелю!", написа певицата Мария Илиева.

„Случвало ми се е и да сънувам песни. Ставам от сън и отивам да записвам на пианото това, което съм сънувал“. Кирил Маричков - 1944-2024. Лек полет нагоре и вечна памет. Поклон!", простиха се с рокаджията от Съюза на артистите в България.

"Тази вечер неочаквано ни напусна една легенда. Благодарим за музиката, творчеството и вдъхновението на един от най-големите гласове и първи треньори в музикалното предаване. Светъл път и сбогом на големия Кирил Маричков!", споделиха от "Гласът на България".

Фронтменът на група Jeremy? Ерсин Мустафов също изрази съболезнования за кончината на рок легендата от "Щурците": "Благодаря за музиката, приятелството и вдъхновението! Благодаря, че ми помогнахте да мечтая смело! Благодаря за рокенрола, г-н Маричков! Ще ни липсвате завинаги...дълбок поклон, светъл път и знам, че там някъде ще сте сред най-великите!"