Сбогом, Жорж! Българино! (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО)

Министри и депутати не дойдоха за последна среща с Шпагата, но го почетоха негови заклети фенове, които той не познаваше

Легенди
14:35 - 23 Август 2019
14533
Сбогом, Жорж! Българино! (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО)

Около 300 души дойдоха в църквата „Света София” днес по обед, за да си вземат последно сбогом с една от най-ярките фигури на прехода Жорж Ганчев. Създателят на Българския бизнес блок и няколкократен кандидат за президент издъхна на 19 август след два тежки инфаркта, смазали здравето му, но не и изключителния му витален дух.

За последна среща с Жорж липсваха политиците на деня - нямаше министри и депутати, вероятно заради летните ваканции. Стекоха се обаче случайни хора, дори такива, които не го познаваха лично, но си остават негови заклети почитатели.

Покойният политик бе внесен в храма в махагонов ковчег, който остана затворен по време на церемонията, а върху него бяха струпани лилиуми и огромни бели рози.

Съболезнования приемаха, облечени в траур, вярната любима на политика - Шуши и сина й, първата жена на Жорж и дъщерите му със съпрузите си. И двете наследнички на Ганчев живеят в САЩ и разговаряха с опечалените на английски. Наложи се Шуши да превежда на дамите, за да разбират думите на хората. Те са пристигнали преди повече от 2 седмици в България заради баща си. Спътницата в живота на Жорж - Шуши не бе намерила сили да сложи грим и постоянно бършеше очите си с бяла кърпичка. Покрай постоянните грижи в последните години, след като здравето на Ганчев се влоши, тя видимо е отслабнала с поне 10 килограма, видя репортер на Lupa.bg

До Шуши неотлъчно бе синът й от първия й брак, който крепеше майка си и я успокояваше през цялото време на церемонията.     

За изненада на всички, публичните фигури, дошли да почетат Жорж за последно, се брояха на пръсти. Първи за поклонението пристигна финансистът Кольо Парамов, последва го председателят на Българската евролевица Александър Томов. Малко по-късно дойдоха и Петър Берон, Агент Тенев, писателят Калин Терзийски.

Най-истинско обаче бе присъствието на хората, които Жорж Ганчев не познаваше, но държаха да си кажат последно сбогом с Шпагата, както мнозина го наричаха.

Още преди да започне поклонението, възрастен мъж с моряшка шапка се появи с букет цветя. Той обясни, че е пътувал през нощта от Плевен, за да донесе цвете на Жорж и обясни, че цялото му семейство са заклети негови почитатели.

„Какво да ви кажа? Негов почитател и фен съм. Той е истинският,  съвременният Левски - човек за правда, свобода, братство и равенство. Той пренебрегна прехваления живот на запад, дойде в България. Той е истински родолюбец. Дано семената, които е посял, един ден дадат богата реколта.”, каза Стефан Иванов за любимеца си. В храма дойде и свещеник, който често срещал Ганчев на Женския пазар, където той редовно пазаруваше плодове и зеленчуци.       

"Той беше мъж планина. При него всичко беше голямо - и духът му, и гласът му. Всичко.", спомни си през сълзи приятел на Жорж от Калифорния в храма. "Радичков беше казал: "Този живот ще го избутаме някак си." Жорж беше точно обратното - той никога не буташе, във всичко бе на пълни обороти", сподели музикантът.      

Шуши, синът й и дъщерите на Жорж Ганчев заедно със съпрузите си приеха съболезнования  

Последни думи за Жорж каза и Александър Томов, който сподели с какво ще го запомни  

„Ще го запомня с патоса, с който искаше да възроди националния исторически дух на българите. С последователността да не отстъпва, независимо, че се почувства изолиран и в някаква степен неразбран. Със силата на духа, който до последно бе с него. В последните месеци го молеха да спре, но той не остави китарата, не остави контакта с хората. С неговата сила, с примера му, че неговият дух не трябва да бъде потъпкван и пренебрегаван.”, каза бившият вицепремиер.

Силни думи прозвучаха и от близък приятел на Жорж, който е оперен изпълнител. Той разказа притча, с която даде образа на силния и витален дух на другаря си с описанието как владетел получил ястие с живи раци, след като поръчал блюдо, което никога не е опитвал. Оказало се обаче, че само единият рак е жив и кара всички останали да се движат.

Президентът Румен Радев и кметицата Йорданка Фандъкова, както и военният министър Красимир Каракачанов изпратиха съболезнователен адрес за поклонението, които бяха прочетени до ковчега в църквата.

Петър Берон и Агент Тенев пристигнаха за последна среща с Жорж 

Шефът на Българската евролевица Александър Томов бе един от първите в храма 

Финансистът Кольо Парамов скърби за добрия си приятел  

Ставри Калинов също дойде с цвете да си вземе сбогом с Жорж

Първата съпруга на Ганчев също приемаше съболезнования

Снимки: Агнес Методиева