Сбогуваме се с Камен Чанев в събота

COVID-19 уби най-известният български тенор в чужбина

Общество
18:12 - 26 Ноември 2020
4847
Сбогуваме се с Камен Чанев в събота

Днес около 14,30 часа в Университетската болница в Стара Загора на 56 години почина известният оперен певец Камен Чанев. Окончателната му диагноза била белодробна емболия - едно от най-честите усложнения, резултат от коронавирус-инфекцията.

Камен Чанев, който притежаваше къща във Виена и за него целият свят можеше да бъде собствен дом, вярваше на българската медицина. Миналата година през ноември той специално се върна от Канада в Стара Загора, за да си направи в местна болница операция на менискуса, който бе скъсал по време на турне зад океана.

За последно Чанев игра на 6 ноември т.г. заедно с приятелката си сопраното Таня Иванова в операта "Отело" от Джузепе Верди, постановка на Старозагорската опера, където Камен Чанев се водеше на щат от 2016 г.

В момента той бе най-известният български тенор в чужбина. Кариерата си започва през 1992 г. на сцената на Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Покорил е сцените на "Арена ди Верона", виенската "Щатс опера", "Театро Ла Фениче", "Дойчеопер" - Берлин, "ТеатроЛицео" - Барселона, и много други световни оперни театри в САЩ и Азия.

В негова памет ръководството на община Стара Загора, съвместно с Държавната опера в града, организира поклонение. Желаещите да изразят своята почит могат да го направят на 28 ноември /събота/ от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Старозагорската опера. Всеки ще може да изкаже своите съболезнования в Съболезнователна книга и да положи цветя в памет на Чанев. Гражданите ще влизат от западния вход на сградата, намиращ се на бул."М.М.Кусев", и ще излизат през южния, при строго спазване на всички противоепидемични мерки.