СБЖ : Бруталната разправа със Слави Ангелов е показателна за уродливата медийна среда

Общество
14:37 - 18 Март 2020
1710
СБЖ: Бруталната разправа със Слави Ангелов е показателна за уродливата медийна среда

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява дълбоко възмущение и негодувание от нападението над главния редактор на седмичника "168 часа" Слави Ангелов - разследващ журналист с дългогодишен професионален опит. Това пише в декларация на СБЖ.

Вижте какво друго пише в нея:

 
За пореден път сме свидетели на опит да бъде "наказан" авторитетен български журналист заради изпълнен професионален дълг! Слави Ангелов е добре познат с разследванията си на българския „подземен“ свят и мафиотските среди, с острите си разобличителни публикации на негативни явления и престъпни деяния, пред които управляващите често си затварят очите. В последно време той проявяваше активна гражданска позиция и по наболели екологични теми.

Бруталната и назидателна разправа над журналиста пред дома му в центъра на София, един от участниците в който е правил и видеозапис на побоя, е показателен за уродливата медийна среда в страната, която крие сериозни опасности за живота на онези български журналисти, които се осмеляват да се разровят по-дълбоко в търсене на истината и в разобличение на нарушителите на законите.

Преди повече от 5 години СБЖ направи предложение за криминализиране на нападенията над журналисти и търсене на наказателна отговорност от всеки, който извърши такова деяние. През 2017 г. СБЖ внесе в Народното събрание на Република България комплекс от законодателни инициативи за ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ И СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ.

Продължаващото игнориране на нашите инициативи вече придобива демонстративен характер и създава благоприятна среда за нападения над журналисти като снощното.

СБЖ настоява за бързи действия на властите за разкриване не само на преките извършители на побоя над Слави Ангелов, но и на неговите поръчители. Само пълното разкриване на механизма и хората зад това тежко престъпление може да ни убеди, че управляващите имат сериозни намерения да защитят свободата на медиите и да се погрижат за безопасността на българските журналисти.

Побоят над български журналист неизбежно ще има широк международен отзвук. СБЖ ще информира европейските и международните журналистически организации за нападението срещу нашия колега и заедно с тях ще следи хода на разследването.

УС на СБЖ