СБЖ се събуди: Къде е държавата?

Насилието над журналисти е насилие над демокрацията, пишат от съюза

Общество
16:29 - 06 Август 2020
1755
СБЖ се събуди: Къде е държавата?

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София, се казва в позиция на съюза, разпространена днес.

Вчера на партийна сбирка на управляващата партия в столичния София Тех Парк бяха удряни репортери и протестиращи срещу правителството граждани.

От СБЖ питат:

Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

По повод приложените насилие и агресия срещу журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова, както и срещу граждани, упражнили правото си на свободно слово и на протест по време на състоялата се на 5 август т. г. в „София Тех Парк” конференция на управляващата партия ГЕРБ, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:
 
От името на УС на СБЖ и от свое лично име изразявам дълбоко възмущение и категорично осъждане на поредния шокиращ инцидент с грубо посегателство срещу медийната свобода в България и срещу основните свободи на българските граждани, включително свободата на словото и правото на протест.

Всички станахме свидетели вчера, на 5 август, на отвратителни сцени по време на провеждането на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в „София Тех Парк”. Заснет от журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова видеоматериал, както и техни лични свидетелства, изразени по-късно от тях пред различни медии, показват недопустими насилствени действия и словесна агресия, упражнени срещу тях от лица, които демонстрират самочувствие на оторизирани на територията на провежданото политическо събитие.

По този начин на журналистките най-брутално е попречено да изпълнят своя професионален дълг, а обществото е възпрепятствано да получи пълна информация за въпросното събитие. Наред с това е регистрирано и малтретиране на гражданин, опитал се да протестира срещу лидера на партия ГЕРБ и български министър-председател Бойко Борисов.

Подобни действия са посегателство срещу самите устои на демокрацията и предизвикателство към гражданското общество дори и в „спокойни” условия. А демонстративно приложени сега, насред разгара на масови граждански протести срещу настоящото управление, са цинично олицетворение на всичко онова, срещу което скандират пълните с възмутени хора площади, улици и кръстовища.

Разграничаването от случилото се от страна на ГЕРБ и декларациите за някакви провокатори по никакъв начин не освобождават от отговорност управляващата партия, която е длъжна да осигури при такива събития адекватни условия както за работа на медиите, така и за демократично зачитане на правата на всички граждани.

Освен това не можем да не отбележим, че ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?!

Както и винаги досега при всички предходни подобни случаи, СБЖ най-остро осъжда всякакви форми на насилие при третирането на каквито и да е обществени напрежения и потвърждава своята абсолютна нетърпимост, когато то е прилагано и към журналисти.

СБЖ ще информира за този пореден безобразен инцидент организациите, в които членува - Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, апелирайки за тяхната солидарност с българските журналисти, поставени в толкова брутални условия при упражвянате на професията.

Категорични сме: насилието над журналисти и граждани е насилие над демокрацията в България.