СБЖ за „Труд”: Бизнес отношения, не журналистика

Актуални новини
11:51 - 08 Декември 2021
1871
СБЖ за „Труд”: Бизнес отношения, не журналистика

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) винаги защитава правата на журналистите и свободното слово. Многократно през годините сме надигали глас и сме действали решително при многобройни случаи на посегателства срещу колеги и медии.

Що се отнася до сегашния казус около помещенията, които са собственост на Министерството на културата (МК) и са ползвани от редакцията на вестник „Труд”, очевидно става дума за бизнес отношения между наемодателя МК и наемателя – фирма „Южен кръст” ЕООД, на свой ред отдала под наем въпросните помещения на вестника. Това се казва в позиция на Съюза на българските журналисти.

"От разпространената от МК информация до всички медии става ясно, че наемателят дължи внушителни суми за неустойки и неизплатени консумативи. И че действията за освобождаване на въпросните помещения са предприети след спазване на всички предупредителни процедури и законови разпоредби.

Така че тук е трудно да се съзре проблем със свободата на словото или правата на журналистите. Ситуацията напомня по-скоро дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход.

Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността", се посочва още в позицията.