Счупени стъкла и надраскани коли - кварталната война за паркоместа из София

В повечето квартали съседите не се понасят, а чужд автомобил да пренощува на паркинг и да остане цял, е чудо

Новини
16:52 - 14 Май 2019
6900
Счупени стъкла и надраскани коли - кварталната война за паркоместа из София

На всеки от вас се е случвало да не намери място къде да паркира през деня - дали в центъра на града, в който живее, или в някой от кварталите.

Все повече граждани на София зачестиха с оплакванията, че не могат да паркират автомобила си пред блока или на мястото, на което са свикнали и го спазват традиционно.

В центъра през деня е ад - то е ясно на всички. След това обаче идват проблемите с паркирането през уикенда и дните като петък и събота, когато доста хора излизат да се повеселят, а тъй като няма "сина" или "Зелена" зона, оставят там колата си за по-дълъг период.

Читател на Lupa.bg се оплака, че в столичния квартал "Дружба - 1", където живее от години, се води истинска и постоянно война за паркоместата, които така или иначе не достигат.

"С някои от съседите вече не се понасяме органически, не се поздравяваме, дори когато се разминаваме на стълбищата във входа, а какво остава на улицата или в магазина", сподели столичанинът Светлозар Страхилов, който от 37 години живее в блок край езерото в "Дружба".

Преди дни намира на предното стъкло на автомобила си бележка, която е написана грамотно: "Моля, паркирайте си колата пред вашия вход!!!! Последно предупреждение!!!"

И това го смущава доста.

"Не знам какво ще се случи на колата ми, какво ще й направят, а не е много нова, нямам всички застраховки. Аз какво съм виновен, че няма къде да паркирам пред блока, където живея. В почивните дни, а и в тези, когато има хубаво време, доста хора идват край езерото на слънце и приказка на по бира - допълва той. - Вече е доста пренаселено от автомобили, няма място никъде. Представям си какъв ад щеше да е, ако живеех в центъра някъде".

Светлозар признава, че част от съседите му карат децата и им дават по някой друг лев да се почерпят, ако спукат гумите или надраскат возилото на някой човечец, който не живее в техния блок, дръзнал да паркира там.

"Тъпото е, че децата могат да се окажат невинни жертви, тъй като някой сприхав господин ще ги види, ще ги хване и ще ги пребие. Тогава кой ще е отговорен за това?", попита живущия в "Дружба" Страхилов.

И в останалите квартали на София не е по-различно, особено където има атракциони или по-големи паркинги, които са удобни за повечето хора.