Счупихме световен рекорд: Дамян Дамянов бе зам.-министър едва 3 часа

Топ
22:11 - 13 Юни 2023
7528
Счупихме световен рекорд: Дамян Дамянов бе зам.-министър едва 3 часа

Дамян Дамянов, който днес беше назначен за зам.-министър на земеделието изкара на поста си само 3 часа и 9 минути. След като в 15,57 ч. Министерският съвет изпрати съобщение до медиите, че той поема поста, в 19,06 ч. беше уточнено, че той своевременно е освободен.

Причината е, че е установена негова принадлежност към Държавна сигурност, както Lupa.bg своевременно информира. На практика, това се явява световен рекорд по най-кратък престой във властта. Досега челното място се държеше от японски зам.-министър на околната среда, който през 90-те години на миналия век издържал 5 часа на поста си, преди да бъде освободен заради обвързаност на съпругата си с представители на японската мафия "Якудза"

Кой обаче е новия световен рекордьор по най-кратко пребиваване в коридорите на властта?

Според съобщението за назначението му, Дамян Дамянов "притежава дългогодишен управленски опит в сферата на стопанисването, защитата и опазването на горските ресурси. Повече от 10 г. от професионалната му кариера е свързана с „Югозападно държавно предприятие“ ДП-Благоевград, където той последователно заема длъжностите заместник-директор и директор. Има образователно-квалификационна степен „магистър“ от Факултета „Горско стопанство“ на Лесотехническия университет в гр. София. Той е със завършена докторска степен по екология и опазване на екосистемите към Института по гората, Българска академия на науките."

Премиерът Николай Денков подписа заповеди и за освобождаването на още двама заместник-министри, останали от предходния служебен кабинет. По предложение на министъра на правосъдието Атанас Славов от поста си тръгва Мария Павлова, която пряко надзирава затворите и бе замесена в няколко скандала. Длъжността заместник-министър на външните работи освобождава Велислава Петрова.