Сделка на годината: ОАЕ изгражда курорт за $35 млрд. в Египет

Крайбрежна ивица Рас ел Хекма с площ 170 млн. кв. м ще бъде превърната в „следващо поколение град“

Новини
12:56 - 27 Февруари 2024
1113
Сделка на годината: ОАЕ изгражда курорт за $35 млрд. в Египет

Решаването на проблемите с вноса и плащането на просрочени задължения към чуждестранни партньори са сред основните приоритети на египетското правителство след сключването на определяния като "исторически" договор с Обединените арабски емирства (ОАЕ), пише онлайн изданието Enterprise News.

Срещу 35 млрд. долара базираният в Абу Даби инвестиционен фонд ADQ получава правата за развитието на намиращия се на около 350 километра от Кайро средиземноморски регион Рас ел Хекма. Египетският премиер Мостафа Мадбули определи сделката като "най-мащабното споразумение за директна инвестиция в Египет".

ADQ плаща 24 млрд. долара за правата за разработването на Рас Ел Хекма,

а останалите 11 млрд. депозира в Централната банка на Египет, за да бъдат инвестирани в недвижими имоти и други проекти, обяви в официално изявление фондът. Цялата сума е 3,5 пъти повече от всички чуждестранни инвестиции в арабската република през миналата година.

Инвестицията, заедно с разширения пакет от финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ),

ще покрие недостига от финансови средства за следващите четири години,

според експерт на Goldman Sachs. По-рано този месец американската банка изчисли, че финансовите нужди на Египет се равняват на общо 25 млрд. долара - 8 млрд. за справяне с недостига на финансови средства и 17 млрд. за стабилизиране на обменния курс на местната валута.

Според договора красивата

крайбрежна ивица Рас ел Хекма с площ 170 млн. квадратни метра ще бъде превърната в "следващо поколение град",

който ще бъде център за туризъм, търговия и развлечения. Предвижда се изграждане на инвестиционна и безмитна зони, яхтено пристанище и летище.

Новият град, който ще се разпростре на 50 километра по протежението на Средиземно море между Дабаа и Матрух,

има потенциала напълно да промени северното крайбрежие на Египет,

пише специализираното бизнес издание.

Изпълнението на проекта ще започне в началото на 2025 година, като се очаква да привлече допълнително 8 млн. туристи след завършването си.

ADQ ще извърши плащане в размер на 15 млрд. долара в рамките на една седмица, а останалите 20 млрд. - в следващите два месеца. Наред с това египетското правителство ще получава 35% от бъдещите приходи от Рас ел Хекма.

Емиратският инвестиционен фонд изчислява, че проектът ще привлече 150 млрд. долара инвестиции в първата си фаза и общо около 500 млрд. за трите си фази на изграждане.