СДЕЛКА за 15,5 млн. евро: "Газпром" продаде на Сашо Дончев дела си в "Овергаз"

Актуални новини
09:00 - 14 Август 2020
5603
СДЕЛКА за 15,5 млн. евро: "Газпром" продаде на Сашо Дончев дела си в "Овергаз"

Руският енергиен монополист "Газпром" е одобрил продажбата на дела си от 50% в българската газова компания "Овергаз Инк." за 15,5 млн. евро, съобщи вчера ТАСС. Този 50-процентен дял става собственост на другия съакционер "Овергаз Холдинг" на Сашо Дончев, който е шеф на "Овергаз Инк". 

За своя собствен дял от 0,49 на сто в "Овергаз Инк" "Газпром" ще получи 151 900 евро, а този на дъщерната му "Газпром експорт" в размер на 49.51% е оценен на 15.348 млн. евро.

Сашо Дончев коментира пред Mediapool, че плановете му са в рамките на една година да привлече нов или нови акционери и да продаде дела на "Газпром".

Редица производители и търговци на природен газ, в т.ч. на втечнен природен газ, са проявили интерес към капиталово участие в бизнеса на “Овергаз”. Интерес има и от авторитетни международни инвеститори като Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие, пише изданието "Сега", което се финансира от "Овергаз". Дончев допълни, че има и други кандидат-партньори.

Двамата акционери се разбраха да се разделят в началото на декември 2015 г. Няма и месец след това, в последния ден на 2015 г. обаче "Газпром" отряза "Овергаз" от доставки и на дружеството се наложи да си набавя газ от държавната "Булгаргаз" и то срещу по-висока цена от тази на останалите му конкуренти заради това, че не беше сключило навреме договор с държавния доставчик.

В момента "Овергаз" получава суровина и от алтернативни търговци. Компанията държи чрез "Овергаз мрежи"  2100 км газоразпределителна мрежа и доставя синьото гориво в 51 общини.