СДС: Денят на независимостта да бъде националният празник

3 март бе компромис и реверанс на социалистите към Русия, припомниха сините

Новини
15:21 - 03 Март 2022
1600
СДС: Денят на независимостта да бъде националният празник

"Националният празник трябва да бъде безспорен, приет от умовете и сърцата на всички българи, да носи духовен заряд и усещане, че сме способни да постигаме националните си идеали.

Националният празник не бива да бъде плод на компромис или реверанс към чужди държави, а тържество на силата на националния дух. В най-новата ни история безспорно най-българският празник е Денят на независимостта, който отбелязваме на 22 септември. Това е единственият голям чисто български исторически успех, който сме постигнали сами, без да се съобразяваме с чужди интереси и „Великите сили“.

Настоящият национален празник – Трети март, беше компромис и реверанс от социалистите към Русия, защото замениха дата, свързана със съветската окупация и хегемония в България с друга, ознаменуваща руските имперски интереси. Ние не подценяваме ролята на Русия за освобождението на България от турско робство.

Покланяме се пред паметта на руснаците, румънците, финландците, украинците, белорусите, поляците, литовците, сърбите и черногорците, които се биха редом до българското Опълчение в тази война", се посочва в декларацията.

"Но нека не забравяме, че войната беше не толкова за свободата на България, а за осъществяване на териториални амбиции и зони на влияние. Има достатъчно красноречиви исторически факти за това! Съюзът на демократичните сили, както вече няколко пъти предложи, отново настоява националният празник да бъде Денят на независимостта.

За да има напредък и просперитет в България, ни трябва повече национално самочувствие и дръзновение. Да спрем с вайкането, че от нас нищо не зависи и да се изживяваме като чуждофили или чуждофоби. Време е да бъдем родолюбци и горди българи. Честит празник", се посочва още в декларацията на СДС.