СДС остро към ДБ: Не сте десни, изневерихте на Костов

Сините отчетоха като остра обида и арогантност призивите на десебарите да се гласува за Манолова

Политика
15:41 - 05 Ноември 2019
1144
СДС остро към ДБ: Не сте десни, изневерихте на Костов

СДС отправи остри критики към колегите си от "Демократична България" заради призива на нейни лидери и симпатизанти да гласуват за Мая Манолова. Главният секретар на Съюза Илия Лазаров увери, че подкрепата на седесарите е била ключова за победата на Фандъкова в София, като изчисли, че партията е допринесла с 25 000 гласа.

"Искам да благодаря на всички членове от ДСБ, които не проявиха партийния егоизъм да гласуват по призива на техните лидери за Мая Манолова, а гласуваха дясно. В момента ДСБ не е нито дясна, нито консервативна. Тя изневери на своя създадетел Иван Костов.”, отсъди главсекът.

Лазаров отбеляза, че тъмносини ветерани, като проф. Вили Лилков и Стоил Яков не са се поддали на провокацията. „Нашите врати за тях са винаги отворени”, увери главсекът.     

Седесарите отчетоха, че местният вот в София е бил труден за тях, защото всички са се обединили срещу тях.   

„В себе си тая огромно огорчение от позицията на хората, с които сме работили в годините назад, от това на втори тур отявлено да гласуват за Манолова. Това е тежка обида и те трябва сериозно да преосмислят своето позициониране в политиката.”, отбеляза и избраният за кмет на столичния район „Витоша”  Теодор Петков. Зам.-председателят на СДС заяви, че в неговия район се е водила „грозна и арогантна кампания".

"Това беше арогантен и много подъл опит да бъде взета властта в София на базата на лицемерие и внушение, и на изключително неприятната роля, която изигра част от "Демократична България". Всички видяхте един своеобразен заговор - техните кандидати станаха районни кметове с помощта на гласовете на БСП.” Това е изключително предателство към истинските десни хора, които все пак се мобилизираха", критикува и председателят на софийската организация Антон Койчев, който стана общински съветник.

Синият лидер Румен Христов пък обобщи, че СДС има 193 общински съветника и 10 общински кмета. Той отбеляза победата във Видин и Монтана, както и в Кюстендил и Плевен, където спечелилите кандидати бяха подкрепени от СДС.

"Това, което постигнахме като СДС, е един добър резултат. Доволни сме, десницата победи. Картата на България е синя. Големият партньор, ГЕРБ, направиха много добър резултат, но подкрепата на СДС беше решаваща в много общини, както и в София за Йорданка Фандъкова, която заслужава да бъде кмет още един мандат", заяви Христов.

Той подчерта, че за сините БСП не може да е алтернатива нито в София, нито в България. „БСП остана една непроменена комунистическа формация, която не заслужава да управлява България, която даде пример, че води страната до кризи. Нямахме никакво колебание кого подкрепяме, там където нямахме наши кандидати", критикува той своите червени опоненти.