СДВР показа устройството , с което са изстрелвани ракети на мачовете Левски - ЦСКА

Топ
12:09 - 26 Април 2024
1492
СДВР показа устройството, с което са изстрелвани ракети на мачовете Левски - ЦСКА

Главен комисар Иван Георгиев от СДВР коментира мелето в Сектор "А" на последното дерби между Левски и ЦСКА, когато дори охранители влязоха сред левскарите.

"Бяха изстреляни няколко ракети между Секторите А и Г. Впоследствие охраната, която изпълняваше задълженията си и охраняваше "синята“ агитка направи забележка на феновете, които изстрелваха ракети. В същото време бе хвърлен камък и бе ударен служител на охранителната фирма, като въпреки това не последваха действия от тяхна страна. В същото време имаше пострадал фен, на когото трябваше да му се окаже помощ и слезе към линейката. В този момент не малка група фенове на Левски се опита да нахлуе на пистата, а в същото време имаше и "червени“ фенове на пистата, които работеха по своята хореография", коментира ситуацията гл. ком. Георгиев.

Ако охранителната фирма не бе взела отношение, щеше да стане бой между "сини“ и "червени“ и на пистата и на терена щеше да е ад, защото това би провокирало нахлуването и на по-сериозни маси фенове. Охранителната фирма си свърши работата, респектира фенове и се надявам, ако отново има такива действия, фирмата да постъпи по същия начин и да си свърши работата така“, продължи той.

От полицията показаха и детайлно описаха точните устройства, които ултрасите използват, за да изстрелват ракети. Те са миниатюрни и лесно биха могли да бъдат внесени на стадиона.

"Устройствата, от които се изстрелваха ракетите са на половината на една флашка. Самите ракети са колкото фаланга на пръстче. Трудно е да бъдат хванати такива малки ракети. Могат да се разглобяват устройствата и да изстрелват ракети на над 100 метра“, разкриха от СДВР.

"Те са горе-долу 1 към 6 от размера на писалките, които показахме пред медиите преди мача. В България не могат да се закупят свободно, но много лесно могат да бъдат закупени от други държави и внесени на наша територия. На стадиона се внасят изключително лесно, тъй като са много малки, а дори и специалисти в пиротехниката могат да не разберат, че става въпрос за ракети, а не за ключодържател или сувенир например", заяви Георгиев.