Себастиен Льоб стана най-възрастният рали шампион (ВИДЕО)

Актуални новини
20:56 - 23 Януари 2022
3308
Себастиен Льоб стана най-възрастният рали шампион (ВИДЕО)

Деветкратният световен шампион Себастиен Льоб спечели рали "Монте Карло", първи кръг в Световния рали шампионат (WRC) за 2022 г. Френският пилот триумфира в изключителен дуел с актуалния световен шампион Себастиен Ожие.

Льоб беше зад волана на "Форд Пума" при своето завръщане във WRC и в първото рали от хибридната ера в спорта. Той завърши със само 10.5 секунди пред Ожие ("Тойота"). Ралито се реши в последния ден, въпреки че Ожие го започна с аванс от 21.1 секунди. Две етапни победи на Льоб, спукана гума на Ожие и наказание от 10 секунди за фалстарт обаче преобърнаха ситуацията.

На 47 години, 10 месеца и 26 дни Льоб вече е най-възрастният победител в рали от световния шампионат. Досегашният рекордьор беше Бьорн Валдегорд (46 години и 5 месеца), а Льоб за последно беше печелил през 2018 г.

Французинът записа юбилейна 80-а победа във WRC и осма в Монте Карло, с което се нарежда до Ожие. Навигатор на легендарния пилот през уикенда беше Изабела Гамиш, като жена не беше триумфирала от 1997 г.

През уикенда Льоб спечели шест отсечки, а Ожие общо пет. Двамата участват с ограничена програма през този сезон, което обаче не им попречи да завършат първи и втори. Трети в ралито финишира Крейг Брийн с "Форд".

Победата на Льоб е още по-ценна, тъй като само преди 10 дни французинът завърши втори в рали "Дакар".