СЕЧ! Започва сливане на държавните вузове

Актуални новини
15:17 - 03 Февруари 2022
4489
СЕЧ! Започва сливане на държавните вузове

Правителството подготвя мащабно сливане на държавни висши училища, което ще доведе до свиване на самостоятелните университети у нас от 38 на 16. Разговорите с ректорите вече са започнали в условия на конфиденциалност, като МОН ще обяви плановете си на предстоящо заседание на Съвета на ректорите на 22 февруари.

Според плана повечето специализирани висши учебни заведения ще бъдат обединени в мегаструктури, като самостоятелността си ще запазят така наречените пълни университети и вузовете в сектор сигурност.

Новината за готвените промени бе съобщена в публикация на Offnews. В информацията се подчертава, че разговорите се водят в пълна конфиденциалност и без никакво предварително обявяване. Достоверността на данните все пак е потвърдена от три места, като от МОН потвържадват за водени разговори, без да навлизат в подробности.

Според плана на МОН само 12 университета ще запазят самостоятелност – СУ, вузовете в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Бургас, пише OFFnews. Самостоятелни ще останат и Аграрната академия в Пловдив, Академията на МВР, трите военни училища.

Останалите специализирани университети се обединяват в 4 мегаструктури – Национален технически университет, включващ техническите вузове в София, Варна, Габрово и Русенския университет, единен икономически университет (УНСС, Стопанската академия в Свищов и ИУ-Варна). Ще има и единен политехнически университет, който ще обедини УАСГ, МГУ, ЛТУ, ХТМУ, УХТ, висшето строително училище и висшето училище по телекомуникации и пощи.

Доста шарен ще бъде и предвиденият единен университет по изкуства и спорт – вътре ще влязат Художествената, Музикалната академия, НАТФИЗ, АМТИ-Пловдив и НСА. Под една шапка ще са и медицинските вузове – в СУ, Пловдив, Плевен и Варна)„OFFnews“ цитира реплика от чат в рамките на Съвета на ректорите, в който ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков призовава ако някой бъде викан на разговори за очакваното обединяване, да се ходи в комплект, вместо да се преговаря поотделно.

Няма никакви детайли как точно ще бъде реализирано сливането. За целта са неоходими промени в Закона за висшето образование. В момента ЗВО предвижда право на сдружаване на университетите, но няма ред за сливане на университети.

Не е ясно и каква ще е управленската структура на новите мегазвена. От МОН са уточнили пред OFFnews, че готвят цял пакет с промени. Нови вузове по закон се създават от Народното събрание.

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование и с цел повишаване на качеството, потвърждават от МОН. съобщиха от МОН. Оттам обаче твърдят, че информацията на OFFnews не е точна.

"Обсъжданите варианти нямат нищо общо с тиражираната в медиите информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16. Официалната позиция на МОН ще бъде представена пред Съвета на ректорите на 22 февруари т.г.", изтъкват от ведомството на Николай Денков.