Седем души загинаха след тайфун във Филипините

Свят
15:39 - 28 Май 2024
1248
Седем души загинаха след тайфун във Филипините

Най-малко седем души загинаха заради наводнения или съборени дървета, след като тайфун премина през Филипините. Бедствията принудиха затварянето на няколко морски пристанища и блокираха хиляди пътници, предават от Асощиейтед прес днес.

Тайфунът Евиниар се е спуснал по източното крайбрежие на страната късно вечерта в петък, като се е задържал над филипинските острови няколко дни, преди да се измести на североизток от архипелага. Всички предупреждения за буря вече са отменени. Заради промяната в посоката на тайфуна столицата Манила не е била засегната.

Евианар, известен на местно ниво като Aghon, последно е забелязан днес на около 450 километра източно от северния град Баско в провинция Батанес, с постоянни ветрове от 130 км/ч. и пориви до 160 км/ч., според правителствените прогнози.

Най-малко шестима жители са се удавили при наводнения или са загинали, след като внезапните потопи предизвикаха падането на множество дървета в тежко засегнатата провинция Кесон, съобщи местната полиция. В южната провинция Мисамис Ориентал жена е загинала заради дърво, паднало върху мотоциклетно такси, в която тя се е возела със сестра си на път за училище.

Президентът Фердинанд Маркос-младши заяви, че над 26 700 души са били засегнати от тайфуна, включително много, които са избягали в евакуационни центрове в пет провинциални региона. Три летища и 29 морски пристанища не са работили нормално поради времето, докато шест града са били засегнати от прекъсване на електрозахранването.

Над 4800 пътници, шофьори на камиони и помощници в превозването на товари са били блокирани в един момент поради затваряне на пристанищата, докато тайфунът връхлетя южните и централните провинции, съобщи бреговата охрана на Филипините.

"Дори преди тайфунът да удари, транспортирахме стоки за помощ на места близо до очаквания път на тайфуна, така че всички бяха готови", потвърди президентът.

Много села са били залети от внезапни наводнения, като някои ниско разположени райони са били погълнати от води с височина до 2,4 метра - такъв е случаят в Лусена, столицата на провинция Кесон. Наводнението отчасти се дължи на запушени дренажни системи след изключително горещ летен сезон, посочи губернаторът на Кесон Анджелина Тан. Според нея много къщи, включително резиденцията на губернатора, са били повредени от силен вятър и проливни дъждове.

Допълнително, около 20 тайфуна и бури всяка година връхлитат филипинския архипелаг. Той се намира в азиатски регион често засегнат от земетресения и вулканични изригвания, което го прави една от най-предразположените към бедствия страни в света.

През 2013 г. тайфунът Хайян, един от най-силните в историята, остави след себе си над 7300 жертви или изчезнали. Това принуди разселването на над 5 милиона души в Централните Филипини.