Седмица остава до новите правила на градския транспорт в София

От 1 януари влизат в сила билетите за време

Новини
11:17 - 24 Декември 2022
3504
Седмица остава до новите правила на градския транспорт в София

От 1 януари 2023 г. влизат в сила нови превозни документи в Столичния градски транспорт, така наречените електронни билети за прекачване. За 1 лев и 60 стотинки ще можа да се пътува с билет "30+". За 2 лева и 20 стотинки ще може да се пътува за "60+" минути.

Отпада месечната карта за една линия.

Хартиен билет може да се купува от водача на превозното средство, но ще струва 2 лева. Ако не валидирате билета или картата си за пътуване, подлежите на глоба в размер на 3 лева, информира директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев:

„На същата цена от 1.60 лв., както е досега, ние ще можем да ползваме повече градски транспорт. Искам да подчертая, че това са електронни билети.  Нормалната пластика, която всички познаваме на цена от 3 лв. и ултра лайт на цена от 0,80 ст, на която може да зареждате вашите билети за 30 или за 60 минути с възможност за прекачване. Остава възможност в метрото да ползвате и досегашният обичаен хартиен билет за 1,60 лв., но той ще ви дава право, както досега, само на едно пътуване и само в метрото. Всеки, който е закупил хартиен билет към днешна дата, има право да го ползва до 1 март, така че надявам се на едно плавно, постепенно преминаване към новите електронни билети с прекачване, които безспорно са доста по-изгодни за всеки, който е решил да пътува инцидентно“.

Годишната карта за всички линии на столичния градски транспорт запазва стойността си от 365 лева.

Дебитната карта също се превръща в билет за прекачване.