Седмицата: Ах! Ванюша Катюша срещу Г-жа Ниночка Дукс

Коментар
14:12 - 30 Октомври 2023
9456
Седмицата: Ах! Ванюша Катюша срещу Г-жа Ниночка Дукс

Прякорите са голяма работа – има-няма колкото не повече от две малки обаче, когато сам си ги „лепваш“. Ей така, за престиж, който ти липсва. А в нашето все предизборно-изборно-следизборно най-съвременно „съвремие“, какво по-лесно да се сдобиеш с прякор тъкмо по време на избори, особено в отминалата изборна седмица за местна власт.

По въпроса със самозалепването на прозвища лидерката (все още) на БСП Корнелия Нинова отдавна е, ако не първа писта, то поне челна (анти)магистралката (във връзка с „най-магистралната“ партия ГЕРБ и особено във „връзката й“ с лидера й Бойко Борисов). Та Корнелия взе да си лепи етикети още с първата си (но и последна изобщо) победа – когато победи БСП и й стана лидер на 8 май 2016 г. (баш в навечерието на 9 мая - день победи!). Тогава Нинова (на човек все му иде да я нарича Ниночка, просто така „фамилиарно“ от фамилията й) си представи ето как първия „личен“ прякор: „Пуша по 3 кутии цигари на ден, нямам лош дъх, не пия, агресивна съм, когато нападат БСП, прякорът ми е Дукс (от латински: вожд, водач). По-нататък съвсем вождистки се определи за „Г-жа Истина“, докато вътрешни и външни врагове предпочитаха „Г-жа Омраза“ и „Г-жа Лъжа“, ама нейсе.

Един нов прякор от неделя вечер – вечерта след редовния местен вот на 29 октомври т.г., обаче взе да щъка. И не ново прозвище за Корнелия, а срещу нея. „Роди се нова политическа звезда!“, както отбеляза студийната политология по повод класирането на лявата кандидатка за кмет на София Ваня Григорова за балотаж. След като подмина на първия тур „новия гербер“ Антон Хекимян и веднага тръгна да работи да отвее на втория и „старото ДС - по семейно му“ Васил Терзиев във вид на кандидат за столичен кмет от ПП-ДБ. Та прякорът е за Григорова – Ванюша Катюша във връзка със засилката й, дето може да избомби именно и Нино(чка)ва. В смисъла на „катюша“ като прякора на галено на онуй БМ-13 - съветската реактивна система за залпов огън от времето на Втората световна война. Дето като го представили тъкмо в навечерието на войната пред най-висшите съветски власти (пред Сталин, де!) устройството от няколко снаряда, монтирани на обикновена камионетка, не изглеждало особено впечатляващо. Но, когато се изстреляли поред всичките му снаряди, наблюдаващите били страшно изненадани.

Е, това е – изстреля се Ванюша Катюша! И сега – ах (или пък – ох) да му мисли Г-жа Нино(чка)ва Дукс! И това именно име Ванюша де факто може да стане тъкмо онуй, което единствено може да свали де юрето Корнелия Дуксовна от поста й на „Позитано“ 20. Че то други бронебойни патрони срещу нея твърдо се оказа, че наистина няма открити.

С катюшен залп ще стане, като камионетката на Ваня вече потегля. Залповата установка взе да се товари още вечерта в деня на изборите, ама не на тъмно, а право под прожекторите. От където и да го погледнеш резултата на Ваня Григорова – Ванюша Катюша, отвсякъде личи, че второто й място на първия тур и предстоящия й по закон балотаж в София, не са победа на БСП. След като спечели по-висок, почти двоен резултат от „печалбата“ на листата за общински съветници на БСП. Като за капак третото място на червено-левите в СОС си е чиста проба „изтегляне“ благодарение на Григорова нагоре, иначе БСП-то на Нинова щеше да е максимум предпоследно – по примера на „големия“ парламент.

Освен това самата Ниночка предизвиква в прав текст Ваничка. Понеже Корнелия първа, като начало и единствена сред останалите „победители“ в неделя, се изтъпанчи да гръмне, че това е „завръщане на БСП в местната власт“. Не да Благодари на Григорова, а да благодари на себе си, че била най-после „разградила ГЕРБ“, щото било спечелило БСП-то Й „десетки“ общини. То тия „десетки“ и задния двор на Бойко Борисов не стигат да се разгради, ама бяха „достатъчни“ на Нинова да даде отделен от кандидата за кмет на София на партията Ваня Григорова брифинг.

Подготовката за залпа на Катюшата обаче още повече си личи от де фактото, че то и Григорова изобщо не благодари на лидерката все пак на БСП. Левият кандидат за кмет на София Ваня Григорова, която засега е втора в битката за кмет на София, не благодари на Корнелия Нинова за успеха си на местните избори. А благодари на „на градската организация на БСП, на хората, които повярваха на нашите идеи, на моите колеги синдикалисти“. Като не пропусна и да подчертае, че не е кандидат на БСП, а на Обединената левица.