Седмицата: Асенчовата завера - черна дупка и чупка

Коментар
11:08 - 20 Ноември 2023
6471
Седмицата: Асенчовата завера - черна дупка и чупка

Тъжно е когато миризливи факти от действителността ни замязат на горди събития от историята. Но пък миналото все пак е и затова – за контрапункт, за противопоставяне на сюжетни линии, така да се каже. Ето и сега е така, като я погледнем „многобюджетната“ изминала седмица, с главен герой стахановецът-финансов министър Асен Василев. Който преизпълни плана по тъпотии в държавния (ни!) бюджет за догодина, на по-съвременен жаргон – счупи тъпомера.

Настоящето ни е Асенчовета завера, което някак си звучи (само звучи!) като онова геройство Велчовата завера - опита за въстание на българите през 1835 г. Като заговорът е разкрит поради изтърбушване отвътре. Не че Асен Василев сега героично е въстанал, „просто“ се е изтърбушил. Съвсем космически се е изтърбушил, предлагайки гордо тази черна дупка да ни е бюджет.

Да, знайно е за това космическо явление „черната дупка“, че е брилянтна илюстрация за нещо, за което мнозина са чували, никой не е виждал и е много трудно да се провери. Поради свойството на този обект да поглъща цялата светлина, затова е и името му „черна дупка“. Но пък всъщност дупката-бюджет на Асен Василев я видяха всички каква бездънна яма е, та може би по му приляга на Асенчо, този антипод на Велчо (Велчо Атанасов) да е изкопал (не)черна дупка. Обаче достатъчно черна и предостатъчно дупка, та веднага виждането на фактите в бюджета да породи не просто критики, а направо повсеместен смут. Еднакво светлина не виждат и бизнесът - и синдикатите, и опозицията - и (не)коалиционните, че и коалиционните партньори на ПП, от чиято люпилня е Асен Василев, даже той я е излюпил тая „промяна“, с помощта на простоКиро – Кирил Петков.

И така, след като Асенчо се опита да ни светне от идеално черната си дупка, че бюджетът (му) щял да вкара страната (ни) в еврозоната, заваляха черно, ама на бяло критики от всички страни като градушка по ламарина – ясни и отчетливи. Основните недоволства са, че „бюджетът (му) е писан при силно оптимистични планове за растеж на икономиката и събираемост на данъците и особено, че се разчита на тегленето на нов пореден дълг.

На всичкото това бюджетният (гробо)копач Василев отвърна с нова завера, вече в смисъла на тази дума като конспирация. Твърдейки съвсем „на черно“, даже и „на едро“, че „критиките са чисто философски и идват от хора, които просто не мислят като него. Още по-лошо, че „сметките му не са грешни, а просто вижданията на другите са различни“.

Докато и без светлина в този бюджет във вид на „тъмен субект“ е видно, че приходите не могат да бъдат доказани, а разходите ще отворят именно една огромна дупка и един дефицит, който евентуално ще надхвърли т.нар. 3%, които уж са таван. И цялата тази огромна черна дупка може да се запълни само със заеми.

Но пък новата завера си продължава – към черната дупка, се добавя „чупка“. Поантата Асенчова е накрая да се чупи от отговорност. Ето как го предвижда: „Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам. Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% догодина, това означава една от основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам“.

Чупката и толкоз – бегом на един търлък по терлици, а след него именно „черна дупка“.