Седмицата: Чукнаха ли си яйцата или пак ще ни изпържат

Въпросът е кога двете "велики" парламентарни сили ще си начукат един на друг запартъците в това "възкресение"

Коментар
10:15 - 17 Април 2023
5780
Седмицата: Чукнаха ли си яйцата или пак ще ни изпържат

„Разбраха се!“ се на Велики четвъртък през изминалата Страстната седмица. В деня, в който традицията повелява да се боядисват яйцата. После полегнаха да си починат по Великден, че „велика“ работа сътвориха – чукнаха си яйцата ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ! След като седнаха да си говорят, уж без да се замерят със запъртъци, а да правят нещо като общ редовен омлет, с властова трайност поне няколко месеца, ако не до есента, както се за(на)каниха. Сега, през тая новата Светлата седмица, на Светла сряда се очаква да започне и „възкресението“ – демек, ще се излюпи ли нещо от това им чукане на яйцата.

Проблемът обаче е колко им е срокът на годност на тия яйца и по-скоро не дали, а кога пак ще се разсмърдят. Както и дали вместо омлет, няма пак да ни сервират да ги дъвчем без да стават за преглъщане едни прости бъркани до буламач яйца от разбъркване с червени линии и на кръст, и по диагонал, а най-вече в кръг – всеки в своята си кръгова дълбокопартийна отбрана. Или пък отново ще изцъклят избирателя с яйца на очи, като го пратят да (им) гласува още през юли парламентарно, а после и наесен отново заедно с местния вот.

Много „ха дано, ама надали“ пак се овъртолиха – тоя чуден израз, дето само в една дума събира купища неприятности от всякакво естество, застигнали някого – в случая и „избраниците“, и избирателите им.

Та ето какво е положението засега с яйцата. „Разбирателство за съвместна работа поне до септември постигнаха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още в първия ден на консултациите си!“. ЗАСЕГА „разбирателството“ е за обща законодателна програма на парламента за първата сесия до края на лятото. Като така щели да се избутат поредните предсрочни избори поне до местните в края на октомври, вместо да ни ги набутат още през юли. И о какво още по-велико чукане: дори по-вероятно било първите две „велики“ сили в парламента да се договорят и за есенната сесия, така че „да не се изпада в ситуацията“ в края на октомври да се провеждат „три сложни вота наведнъж - за депутати, за кметове и за общински съветници“.

Така, де – всяко от двете челни магарета, както и останалите кози в парламента на свой крак на спокойствие да си се овъртолва в местните избори. Пък после и камиларите, и най-вече камилите пак да бъдат подгонени към урните за зимно или много ранно пролетно извънредно гласуване за парламент. Че тоя сегашният вече така ще се е усмърдял – особено от мятането всеки на собствената си тор по останалите по време на местния вот, че ще е пълна кочина. И авгиевите обори за пореден път ще бъдат завещани на избирателя да ги рине, ама с едничката цел отново да я нахвърля същата тая смет и в следващия парламент. А политпартийността единствено да се самоизмерва кой дори и като последен е прескочил в обора. Накратко казано да си мерят ла*ната.

Това е – по-светъл вариант дори и през Светлата седмица не се очертава, когато „великите“ – първата и втората политическа сила, предварително си е заложила „възкресението“ само за 6 месеца напред – нааай-много за година. Ама и това не е сигурно, че не се знае кога ще си начукат до празни черупки един на друг запъртъците в уж общата кошница за яйца, дето сега уж я плетат.