Седмицата: Дойде новото 5 за 4 светло бъдеще! Гответе се за отпадъци!

Новини
16:33 - 26 Септември 2020
9841
Седмицата: Дойде новото 5 за 4 светло бъдеще! Гответе се за отпадъци!

С всички сили 5 за 4! Натам пое „пълноводният поток“ на „масовите“ протести. Сочи го не друго, а нещо, внезапно излялото се баш като такъв поток, наречено „План за България“. Предизборната платформа или партийна доктрина е сътворена от т.нар. Отровно трио - вождовете и учителите на т.нар. народно въстание. По спешност, разбира се, след като дори и сред „учениците им“ взе да се прокрадва иначе кънтящият въпрос какво следва, ако си постигнат дневния ред „О-став-кааа!“.

Пет за четири пък е израз от народната мъдрост за набързо, не добре свършена работа. Само дето „в името на народа“ – онзи социалистическия, бе „претворена в дела“ – онези социалистическите. Чрез лозунга „С всички сили пет за четири!“. Където лирическият герой „пет за четири“ вече означава да се изпълни петилетката (общодържавният план на всеки 5 години) за четири години – предсрочно, естествено. Само дето това „предсрочно“ винаги си беше като в друга народна мъдрост – бързата работа, срам за майстора.

Напълно „пет за четири“, колкото и задълбочено да се опитва да вниква човек, виси и този „актуален план за България“ на Отровните. Даже и отрова няма в него, ей така, в минимални количества като за лекарство. Има обикновен локум. Като в оня друг соцлозунг - „25 години обикновен локум“, като надпис по случай 25-годишнината от 9.IХ.1944 върху опаковката на обикновения локум, този без розова боя и без орехи.

Целта на „горещия локум“ на Отровното трио обаче е напълно прозрачна под лепкавата захарна локумена смес. Някак си да ей сега, съвсем предсрочно, да се изстреля не само като лидер, какъвто така и не е, а като единствен вожд на протеста. Засега триглав вожд, скоро със сигурност и трите глави ще се захапят една друга. В момента целта е да дадат дъвка за балончета на протестиращите, която, пак по соца, носеше съвсем точното име „Идеал“. Дъвчеш, надуваш си балона и ти е идеално. „Отровната“ дъвка иде да покаже, че „тройката на свечеряване“ е готова да поеме нещата в свои ръце чрез „План за България“.

Което иде да подскаже, че се гласи да сервира партия. Даже не само подсказва, а си е ясно, след като други „лидерстващи“ на протеста, които отдавна си имат партии, веднага скочиха с подозрението, че Триото правят опит да завладеят протеста и дори „разкриха“, че партия вече е създадена, само дето предстои официалното учредяване и регистриране.

И сигурно е така, след като преди „де юре“, вече е „де факто“ този локум. От подобна „платформа“ само партия може да се пръкне. В платформата-заявление Отровното трио се заявява към протеста: „Създаваме тези стъпки за действие заедно с вас, за да очертаем пътя напред чрез идентифициране на нови идеи, с въображение и знания, от свободни хора. Това гарантира, че нашият площад, „Отровното трио и гражданите“ е вече движение на хора, ориентирани към бъдещ успех. Да го изработим заедно! Очакваме вашите идеи, талант и знания.

Идеалното обръщение на вождове към народа. Което иначе казано е досущ като още един соцлозунк - „Човекът е главна фигура в животновъдството“, провесен по стените на ТКЗС-тата. Следва голяма локумджийница от най-обикновен локум в обширния, но за сметка на това безсъдържателен документ. Мятат се в пълноводния поток словесни „едри риби“ като: „В България има фантастични хора и именно затова изглежда, че този е най-успешният ни износ“, „Ние заедно имаме смелостта за определяне на посоката в полза на Родината ни, в полза на поколенията и търсим още хора, които работят за този план със страст и всеотдайност“. После следва „конкретиката“ за лов на дребни шарани чрез „Идентифициране на ключови хоризонти: Спиране на кражбите, Промяна и борба за справедливост,

Инвестиция в бъдещето на поколенията, Икономически ръст, основан на научни изследвания, иновации и цифровизация. А черешката на (не) обикновения локум, разбира се е: Широкообхватен растеж за всички хора. Нещо като оня лозунг в миналото ни светло бъдеще, предназначен да виси в каменоломните „Повече камъни за народа!“.

А като стигнахме до камъните, редно е да споменем и останалите инструменти на „отровния протест“ под формата на яйца, домати и т.н. Явно също взаимствани от същото светло минало: „Всяко произведено от кооператорите яйце, ще се превърне в бомба в редиците на империалистите!“, „Всяко яйце - бомба; всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!, „Всяко яйце над плана - тухла в строителството на социализма!“, „Всеки набран домат - кабърче в леглото на Кенеди!“.

По-важни обаче изглеждат и други уж отминали с миналото лозунги. Които звучат като предупреждение на фона на поредните „локумджии“ на жълтите павета с поредния „план за България“. Като например плакат в лудница, който призовава „Всички луди - на борба за мир и световен социализъм“. Както и всеобщият лозунг „На партията - вярност, на народа - чиста вода!“ и по-детайлният от обущарска работилница надпис „Правим обувки с кожа на клиента.“

Без съмнение обаче най-важното е още сега да сме готови да ни шамароса оня лозунг, предшестващ соцкампаниите за събиране на вторични суровини: „ГРАЖДАНИ, ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ОТПАДЪЦИ“. Тия вечните у нас – партийно-политическите, колкото и в нова опаковка да са се загънали.