Седмицата: Хеликоптерът на „промяната“ като вентилатор в кенеф

Коментар
10:11 - 23 Май 2022
9547
Седмицата: Хеликоптерът на „промяната“ като вентилатор в кенеф

Точка. Няма я „промяната“ и през изминалата седмица, но пък всичко става седмица след седмица, месец след месец на точки – малки, големи, ама все в кафяво и миришещо. Като оня лаф за попадане на ла*но във вентилатор, но по-мащабно – вентилаторът е в ла*ната - в политпартийните и управленски изхождания на „продължаващите промяната“. Ама още много по-мащабно. Хеликоптер дъни в управленския кенеф. По алюзията за „хеликоптерните“ харчове на четворната власт, свързана с политикономическата метафора „хвърляне на пари от хеликоптер“ – съвсем неприцелена, единствено популистка употреба на парите на данъкоплатците.

Важното обаче е и, че именно данъкоплатците са все по-натъпкани в истинска соцказарма, където старшината им осигурява занимание с прочутата заповед „бегом до хоризонта и обратно“. То старшинките на „промяната“ така и нямат управленски хоризонт, но пък все го местят „хоризонта си“. От 4-годишен сега внезапно го скъсиха на под 2 години. Поне толкова е новата заявка за оцеляване на правителството на ПП. Даде я не просто премиерът Кирил Петков, а присъдружният му старшина – вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Който напоследък има нЕкои проблясъци на адекватност в цялата четвъртита пустиня на властта. Според него предсрочни избори никак не са изключени, ама не сега и веднага, а през 2023-а. „Не мисля, че тази година ще има предсрочни избори, но за догодина не е ясно“, пусна свой срок на годност Василев, след като няколко дни преди това лично премиерът Киро ни увери в стабилността на управленския съюз, разбирай – на кабинета.

Толкова „стабилен“, че тъкмо и от хеликоптер, даже не от самолет, се вижда как същият кабинет се крепи с меко казано безсмислени, по-твърдо речено тъпи предложения за мятане от високо на милиарди държавни левове без ефект. Нещо като опесъчаване в пустинята (ни), което води единствено до изпързалване на бюджета по нанадолнището.

И за какво всъщност е тоя голяяям като хеликоптер вентилатор в задръстения до преливане клозет. Отговорът е просто съвсем прозрачен дори и в смърдящата мътилка. Фокусът, хоризонтът на тази настоящата власт е единствено оцеляването й. Ей така – ура, да живей! На всеки, така да се каже публичен натиск, правителството „КП“ отговаря именно с „Ура!“ – награждава натискащите го с пари от джоба на всички – и на натискащите, и на поголовно натиснатите. На библейския принцип „Поискай и ще ти се даде, хлопай и ще ти се отвори“, който ПростоКиро сигурно го е чел или чул на български, та пак не го е разбрал. В политиката, а още повече във властта такова (раз)даване е присъщо на несправящо се, на некадърно правителство – без план, без хоризонт на собственото си управление. Както раздаваха с шепи предизборни обещания, сега променчиците раздават парите от държавната хазна също толкова все предизборно. Само дето произвеждането на простотии, когато си на власт, вместо на обещаните „дълбоки реформи“, води тъкмо до предизборна ситуация – до изпадане от тая власт. В която ситуация вече няма да си ПростоКиро, а ще си съвсем просто лъжливото овчарче, на което дори и избирателите (му) няма да вярват. Най-малкото щото се е забъркало не да решава кризи, а да ги създава собственоръчно.

И така перката на хеликоптера все повече ще набира скорост, ама не за да литне най-накрая, а в собствения си клозет. В тоя дето ката ден нещо миризливо се цамбурва с всеки опит самоцелно да се остане на власт, а не да се произведе ПростоУправление. Камо ли кризисно!