Седмицата: И коронавирусното ваксиниране като изборното маймунизиране

Извънредното имунизиране потвърди правилото, че най-якото избудалкване е сам да се направиш на будала

Коментар
12:55 - 20 Февруари 2021
6042
Седмицата: И коронавирусното ваксиниране като изборното маймунизиране

Ей, пак на маймуни се направихме! Така трябва да звучи любимият фразеологизъм – устойчив израз с преносно уж значение, „На маймуни ни направиха“. Демек, че някой/и ни мисли/ят за глупави и ни будалка/ат. Само дето отново си се избудалкваме сами. За противокоронавирусното ваксиниране иде реч. Което дойде със собствената си извънредност, като един вид изключение, което да потвърди правилото за маймунизирането ни.

Яко се маймунизирахме с ваксиниране, или обратното, през седмицата и процесът продължава в полза на маймунското. Основният извод от социологията за ваксинирането официално е, че българинът е подозрителен човек, неофициално клони към подозрителна маймуна.

Официалното е понеже поне половината българи не искат да се ваксинират срещу COVID-19. Неофициалното е, че и нежелаещите почват масово да подскачат на клона и да мятат банани срещу ваксинирали се. Най-маймунското обаче е, че замерянето не е защо се е ваксинирал, а как се е „намърдал“ да се ваксинира - в смисъла, че имунизиралият се му е взел банана, прередил го е, нищо че неимунизираният не иска да се имунизира. А ако поиска, то някой вече му е "грабнал" точно „по-добрата“ ваксина, с която може би би искал да го боднат, и го е прецакал – остава му „по-лошата“.

Ей го на, един от безкрайните примери из социалните мрежи как се подскача по маймунски щом им се покаже ваксинационният банан. Обществено познато лице качва снимка как го ваксинират с благодарност към мястото (в случая университет), в което работи, че е организирана имунизация. Мигом го налазват маймуните, които до преди малко са обсъждали какви опасности грозят всеки боднат.

Темата обаче е друга. Започва се с директното „Как успя!!!???“, не толкова директните „Аз не разбрах какъв е редът!?“ и „Ти в коя приоритетна група попадаш!?“. Като светкавично се стига до съвсем директно чупене на клона с „Връзкар!“ и „Редът е име и връзки!“, като че ли наистина иде реч за банани в „показните магазини“ на „развития социализъм“. Следва, разбира се: „Ти с коя ваксина си? Щото на нас ни предложиха „по-лошата!“. От което следва и генералният завистлив маймунски извод: „Както и се очакваше - аршините винаги са няколко“.

Всъщност ваксината срещу коронавируса е по желание и имаш право да я получиш напълно безплатно. Което някак си веднага, в това предизборно време, подсеща и за даването на вот. По конституция е право, което означава че е по желание, нищо че има законова условност, че е задължително, ама без санкции, което означава напълно пожелателно.

Така изведнъж изскача от храстите голямата маймуна - ярката прилика в момента между коронавирусното ваксиниране с дългогодишното изборно маймунизиране. Прясно социологическо проучване сочи, че почти 52 % от „имащите право на ваксина“ изобщо не възнамеряват да се ваксинират, близо 37 на сто се колебаят. Друго изследване показва, че само 27% биха се ваксинирали, 24 на сто са колебаещите се, а 48 процента не щат да се бодат срещу короната.

В същото време – това предизборното време с коронавирус, един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарни избори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните. Към 35% от запитаните отбелязват, че ще гласуват със сигурност на вота на 4 април. Други около 22% отговарят с „по-скоро да“. А на този фон над 36 на сто заявяват, че със сигурност няма да отидат до урните и още 6% се добавят с уговорката, че по-скоро няма да го направят.

Видимо е все пак по-голямото нежелание за ваксиниране, отколкото за гласуване. Но е и съвсем очевадно, че за вота има по-голям "избор". Със сигурност, ако въпросът за имунизирането беше само конкретният „с коя ваксина искате да се ваксинирате“ - без искате ли или не искате, то поголовното взимане на отношение по въпроса "коя ваксина?", щеше да вдигне рязко желаещите да се ваксинират.

Но и точно тук лъсва най-видимо маймунизацията. Масово ще е изказването по въпроса за избора на ваксина, както е масово за избора на политическа сила, включително и с „всички са маскари“. Масово се заявява „устата“ позиция и са гласуването, която в доста голямата си част си остава вкъщи, не стига до урната. Също като по темата „ваксинационен план“. Където успешно върви процесът да докажем, че наистина сме произлезли от маймуни, ама от най-глупавите маймуни на целия еволюционен клон.

Да го затвърдим доказателството точно в условията на коронавируса, в които моментното състояние е следното: към 2 милиона и половина души вече са умрели с COVID-19 в световен мащаб, а от ваксина за COVID-19 нито един. Тази статистика обаче не е за маймунарника, там си имат своя. Като тази следизборната, когато и всяка негласувала маймуна има правото да подскача на клона, та нарочно да го счупи.