Седмицата: Изнасилването на боба с политпартийни сополи

Коментар
09:10 - 26 Декември 2023
9834
Седмицата: Изнасилването на боба с политпартийни сополи

Заразно е, много е заразно! Не, бе – не! Ковидът мина и си остана като „прост грип“. Грипът пък, на базата на бате му ковида, вече го караме на принципа нищо ми няма - „настинАл“ съм“, кво като пръскам вируси – всеки да си се оправя със сополите, както сам си прецЕня. Друга зараза ни владее – затънали сме в политпартийни сополи. По-точно всякакви политически сополи от всякаквите партии ни заливат със заразните си секрети. Вече не ни дишат във врата, направо ни кихат в лицата.

Оказва се, че не ковидът – за грипа да не говорим, а предизборно-изборно-следизборната зараза ни е залостила в неизчерпаем локдаун. Трайни, ама много трайни поражения е нанесла тая тригодишна неспирна треска, в която трябваше да кихаме ударно в урните почти през три месеца. Цялата ни политпартийност изобщо не излиза от нея – не иска! Зер така е по-лесно, да му пръскаш изборни сополи на електората, без значение току що ли е минал някой вот или скоро предстои. А най-вече когато, и тъкмо защото, всъщност не се задава на хоризонта.

Както е в момента – сглобката на властта се е сглобила и се е закротила, а следващите редовни избори, този път за евродепутати, са чааак догодина – между 6 и 9 юни, у нас в неделята на 9-и. Преди това и най-големите заразоносители на предсрочен вот не виждат реален инкубационен период преди 6 март. На която дата би трябвало правителството „Денков – Габриел“ да мине в ротация от премиера Николай Денков към премиер Мария Габриел. Както са си „плюли в устата“ – зарекли са се носителите на сглобената двойна (не)коалиция на властта между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Която уж некоалиция засега не само не се разпада предсрочно, а съвсем срочно нарасна на конституционно тройна с ДПС, която не просто успя да приеме шестата поправка в конституция. А чрез общо 168-те си депутати успя да натика „под карантина“ опозицията в парламента на „Възраждане“, БСП и ИТН плюс един разгрупирал се депутат със сумарна численост от 72-ма – все по-немощна не само понеже е повече от два пъти по-малобройна.

На фона на всичко това обаче тази все предизборно-изборна-следизборна зараза още повече личи. Директно си е свалила маската и пръска ли пръска сополи като да е в перманентна кампания. Не щат да заздравяват управлението на държавата – държавността, искат все да си бъркат един на друг в носа, че и на други места, че така са по-видими, по-разпознаваеми за електората. Нищо че всякаквият там електорат от толкоз гласоподавания – ту с машина, ту с хартия, ту и с двете, вече въобще, даже изобщо не ще да ги (раз)познава.

Ето и сега предколедно и предновогодишно заразата плъзна особено скоропостижно. Ще рече човек, че я на Васильовден, я на Йорданов или на Ивановден, най-късно на Бабинден, са насрочени предсрочни избори. То и така да е, пак резултатите ще са като на Куковден, но това не спира политпартийността да пръска „предизборна“ зараза. Даже не просто да пръска, положението е под следния лозунг – слоган, де: Изнасилване на боба с политпартийни сополи.

Ето как точно всички политпартийни сополи, пардон - просто заразоносители се вписаха през предпоследната седмица на тази година, продължават така и през последната и ще отпрашат сто на сто по същия начин и след Нова година.

Изнасилването го подхвана юмручнозаразеният президент Румен Радев. Който скочи на промените в основния ни закон именно с „Изнасилват конституцията!“. На практика с доста „изнасилено“ звучене, след като точно той атакува специално тъкмо въведената възможност българи с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати и министри: „Зад тези промени прозира една ясна цел – управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие. С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не е проблем“. След като само преди четири години (преди юмрука) същият президент бе на противоположна позиция по време на среща с българската общност в Ню Йорк: „Трябва да открием дебат за конституционни и законови промени, които да дават възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от Европейския съюз, а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент, както е в болшинството развити държави“. Понеже: „Все повече българи са зад граница и трябва да правим всичко възможно не само духовно да бъдете част от родината, но и активни участници в обществено-политическите процеси“. А след това свое вътрешно разпердушинване само за няколко години, сега за Рождество държавният глава ни пожела: „Нека вярата и надеждата ни сплотяват за благословени дела…“. Може би пък и затова да тръгна оня призив с голяма подкрепа да не се гледа президентското слово навръх Нова година, кой знае.

Боба го разджурка уж в домашна обстановка лидерката на БСП Корнелия Нинова. На фона на паница боб и останалите бъднивечерни блюда ни пожела сполука и „наздраве“ видимо с греяна ракия, като преди това се пусна на видео как меси питка. А още по-преди това омеси набързо второмандатния Румен Радев като „хвърли боб“, че ако имала възможност да върна времето назад, нямало да издигне кандидатурата му за президент.

Може би вдъхновена от партийната си кака Корнелия в месенето се включи и балотажната Ваня Григорова. В момента столичната общинска съветничка от групата на БСП забърка някакви „тайнства“ в тестото с публикация тип „вудумагия“ в социалните мрежи. „Свалиха доверието си от мен!“ – написа в късна доба на Бъдни вечер Григорова. И уж поясни: „След като миналата година забравих да сложа паричката, тази година няма аз да правя питката. Няма как да публикувам брашнени ръце, демек край на политическото ми бъдеще...“. Не стана ясно кого точно замеря един вид с брашно, но тази й изява дойде непосредствено след като Нинова публикува как меси празничната погача.

Премиерът Николай Денков в коледното си обръщение направо изби рибата като да е Никулден – така де, скоро му беше именният ден. Той се писа по-голям оптимист „и от папата“, като акцентира върху изследване на Евробарометър, според което 60% от българите очакват по-добра нова година - оптимистите у нас били 3 пъти повече от песимистите. Ама пропусна данните от същото изследване, което сочи че мнението за вече отминаващата година е точно на обратното – съвсем песимистично.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък публикува снимка със семейството си под надслов „Честита Бъдни вечер“ (на български) право от Канада като честитка за празника. Като нищо да си помисли човек, че веднага след конституционните промени за двойното гражданство е отпрашил натам да си възстановява канадското.

И така нататък, всички се изредиха в стил „благоденствие на софра“.

Е, само лидерът на ГЕРБ скочи право на трапезата на догодина. Рече „Честита Коледа!“. А продължи с „Нека 2024 година бъде стабилна и сигурна за България“. Така де, закопа ги всички останали многогодишният премиер, като предварително си изкара новогодишното слово. Няма да върви след тях, я – дето му копаха гроба и му отне доста време докато почне пак да ги натиква тях в него. А и що да не репетира отсега за общодържавно ЧНГ, че нали се говори че вече не щял да е премиер, а президент.

Това е! Честита засега Коледа, скоро и Нова година, пък ха дано следващата да не е толкова все изборно сополива. Ама де тоя (не)оптимистичен късмет!