Седмицата: Изпушване! А Кирил Петков ще се напуши ли на Цветница?

Коментар
08:36 - 11 Април 2022
10161
Седмицата: Изпушване! А Кирил Петков ще се напуши ли на Цветница?

Готово! Дим се изви откъм стодневната власт, като да е многостолетен конклав, призван да избира папа. Цялата им Мара втаса на продължаващите така и незапочващата им промяна, та и Наско Читалището, вече като Наско Културата, взе че се напуши в министерството си. Пусна дим, че получило момчето – пардон, министърът на културата Атанас Атанасов (ПростоНаско), честитки за 32-ия си рожден ден. Домиляло му, и на фона на залязващото слънце си направило видеоселфи, яхнал министерския си кабинет.

Толкоз беше „Промяната“ – от изгрев до залез. Само дето го игра бая дълго време тоя полуден, от декември та чааак до сега. Сега обаче то нищо не остана от играта на четворна власт, дошла именно на власт, ама поради липса на друга. Остана само да видим – съвсем скоро, ще се напуши ли и премиерът Кирил Петков? Баш на Цветница, когато и ПростоКиро има рожден ден – навършва 42 години. Прогнозата засега е, че точно тогава, на 17 април, ще е облачно дъждовно, няма да има видимо слънце, което романтично видимо да залезе. Но пък може премиерът да си го представи и да настоява, че и другите я виждат „слънчевата промяна“. Да, поне това го може. Колко ги топли облачното слънцето „другите“ е друг въпрос.

Още колко време – политическо и властово време, обаче ще може правителството на Кирил Петков да се прави на слънце, на което облаците му пречат? Е, „времето“ ще покаже, но и прогнозата, и действителността са за все по-сгъстяваща се облачност. Като с нож да я режеш. Примерно като „клането“ за управител на БНБ, в което Киро си отряза кандидата, но пък се закани да пореже и този на Слави Трифонов, като „мнозинството на ПП“ в „мнозинството на НС“ не гласува за него.

Това се случи в неделя, когато вместо да отстрани министъра на културата Наско след петъчната му „еуфория на живо“, отстрани кандидатурата на Андрей Гюров за шеф на БНБ. Щото не можело да се позволи „да участва в избора за тази позиция, която да бъде решена от ГЕРБ или ДПС“. И така настоящият гуверньор на БНБ, дето беше толкова спешно да му подновят мандата с друго лице, щял „да остане на поста си до обединение на коалицията около общ кандидат“. Е точно това – обединение на коалицията, все не му се получава на мандатоносителя й Петков. Баш за това потвърждаващ „дим от комина“ трудно изпушва, дори и да се напушат всички коалиционни партньори по примера на Наско. И колкото и да продължават да смятат от четвъртитата власт, че са досущ кардинали в Сикстинската капела, призвани да избират папа. Докато всъщност просто бързат да папат и политически, и партийно, а защо не и в пряк смисъл, докато все още са на власт.

И не само БНБ-то й се заоблачи на „Промяната“, все повече замирисва на дим – ама на такъв пушек от изгоряло поради прегряване на бушоните. Направо си дават на късо вече повече от 100 дни – за сведение на ПростоКиро, просто не работи коалицията му. Пълна димна завеса в действията и посланията, пожар след пожар в решенията против интереса на собствените им граждани, някои от тях и „собствени“ избиратели.

Така де, няма дим без огън, дори и когато става дума да си палне „нещо“ някой 32-годишен „тийнейджър“, а после да се скрие при баба си. Голямата игра на „дай ми, бабо, огънче“ си е в цялата „тийнгрупичка“, дето се именува правителство. И дето гащите му взеха да димят, поради подпалване отзад, още в първите няколко месеца, след като се подредиха на властта отпред. Огън го гори и крехкото доверие, което уж спечелиха на уж редовни избори. Пропада туй доверие и според изследванията през март, и според такива през април. Обърна се трендът като обърнатото видео – селфи, на културния министър. За има-няма четири месеца на власт на четворната коалиция под ръководството на „първата сила“ ПП. И ей го всъщност какво съдържа пушекът от голямото изпушване, напушване на новата власт. Увеличение на песимистичните нагласи, дефицит на сигурност, все по-гъсти очаквания за икономически трусове, неясно бъдеще.

Така че, има право и следващият рожденик след няколко дни – лично премиерът Кирил Петков, да се напуши. Че то и без това я е изп(б)ушил вече тая власт.