Седмицата: Изтрезняване ли? Политическото пиянство разбърка нов коктейл с коронавирус

Пълната изборна мешавица е като да разтресеш заедно уж шампанско с менте ракия и коронавирус като маслинка

Коментар
15:05 - 30 Декември 2020
5493
Седмицата: Изтрезняване ли? Политическото пиянство разбърка нов коктейл с коронавирус

Отчетохме рекорд: празничното натъпкване на болниците след препиване и преяждане се сниши като БКП пред КПСС. От най-натъпканата ни болница по това време с тези симптоми – спешната „Пирогов“, отчетоха, че „чисто празнично“ по Коледа дежурствата на лекарите са били много по-спокойни. Като коронавирусът е „виновен“ и за това.

Вместо пред токсикологията и травматологията по това време на годината, опашките обаче са продължили и празнично да се извиват пред триажната зала за пресяване на симптомни с ковид. Заразата ни е отрезвила!

Изтрезняване ли? Хич не го бройте, когато се задава политическото пиянство. И когато през изминалата коледно празнична седмица, и стъпвайки в новогодишно тържествената, стана ясно, че предизборното сурвакане си е факт. А от млатенето му няма спасение и в „Пирогов“. Още повече, че градусът е високо вдигнат до пълен политически алкохолизъм от разбъркания нов коктейл – всичко познато плюс COVID-19 в една чаша.

Какво се случва на традиционно пиянската партийна софра? Иде токсичност, дори и без нови бъркочи като отровно трио или още по-отровни квартети, квинтети и т.н. Политолози вече вещаят, а и без тях си е видимо, че пандемичната криза вкарва в риск не само предизборния и изборен период напролет и наесен догодина, но и цялата политическа 2021-а.

Опасният коктейл е пълна нашенска мешавица. Нещо като да разтресеш в шейкъра уж френско шампанско с менте ракия, фрашкана с метил. На което се добавя, щеш или не щеш, и коронавирус като маслинка.

Независимо колко рано или колко късно през пролетта ще са редовните парламентарни избори, това което се готви за поднасяне в листите, дава „възможност“ на тези които наистина искат да избират, да го сторят едва ли не единствено според мерките на коронавируса. На основата как се и ще се борят със заразата и как се и ще се справят с последиците от нея. Или пък не се и няма да се справят.

И то като се броят и обективните факти. Че пандемията ще удари директно избирателната активност поради риска от струпването на хора. Че новото машинно гласуване ще забави вота и също ще отблъсне гласоподаватели.

Политическата в момента каша с добавен ковид може да се окаже и голям субективен шамар. Като твърдите електорати на големите играчи се окажат меки и си останат вкъщи. А меките електорати гласуват не според сегашните очаквания и на големите, и на малките, и на старите, и на новите.

Новият коктейл от партиен бъркоч с коронавирус удря с як махмурлук – пълно замъгляване още преди изборите, и заради невъзможността и сега, и с наближаването на изборите за реалистични прогнози. До последно ще е пълна мъгла и кой би могъл да е най-вероятният победител, и колко партии – 3, 5, 7-8 – влизат в новия парламент.

Политическата каша дори и без корона вирус, но за капак с него, не дава сигурност дори на ония политически субекти с изградената многогодишно организационна структура - ГЕРБ, БСП, ДПС. За „новите играчи“ какво да говорим, след като тепърва трябва да я изграждат, успоредно с решаването на най-важната им задача кой с кого, която изглежда трудно решима. И поради вътрешната им пълна неизвестност, и поради външното време неизвестно.

Така маслинката „коронавирус“ ще е просто онази, която да прелее чашата на и без това силно газирания коктейл до мръсна пяна. И без ваксина срещу политическото пиянство. Остава все пак да видим дали пък този път, в коронавирусното време, махмурлукът ще е не за избиращите, а за избираните. Което обаче не означава, че ще изтрезнеят, разчитайки, че други – наистина трезви, няма откъде да се появят. Така де, не са коронавирус, който да дойде от нищото!