Седмицата: Как Румен Радев смени фуражката със сламена шапка

Експертният нудизъм на президента премина от „на гол тумбак“ към „на гол задник“

Ексклузивно
17:30 - 24 Май 2020
17878
Седмицата: Как Румен Радев смени фуражката със сламена шапка

Спомняте ли си времето, когато новините от президентството на Румен Радев бяха все „под фуражка“. Ако не изцяло „униформени“, то поне по военни трикини – войнишко (генералско) кепе, ботуши и чифте пищови на гол тумбак. Подобно на известния нудистки плажен „бански костюм“ – сламена шапка, очила и джапанки на гол задник. Генерал Радев, според единствената си експертиза, основно се занимаваше с военни дела. Като да се беше преместило Министерството на отбраната на „Дондуков“ 2, но на „сянка“, според политическия термин за опозиционни действия срещу управляващите органи.

Е, вече не е така! В коронавирус времето, което политически лошо съвпадна баш с предизборната 2020-а, на президента Румен Радев му се наложи да премине на ново ниво. Взе да си облича експертизата – подготвеността да е държавник в разни други парцалки – извън самолети и други въоръжения, които форсираше във войната си с изпълнителната власт.

Завъоръжава се държавният глава и като медик, и като икономист, и като артист, за да се набута и той в обстановката. Да е равнис по генерала – премиер, но и лидер на управляващата вече повече от две петилетки партия, и по генерала – шеф на щаба срещу заразата, но и професор по медицина и управляващ една от най-големите и модерни болници в България.

Впусна се Румен Радев с истински катапулт от самолета си да демонстрира, че и той е „на нож“ в битката с бацила и с последствията от него. Само дето не му се получава - точно заради спешното катапултиране, а не постъпателно движение по президентски. Ясно е, че като се катапултира човек, дори и в началото да се изстреля нагоре, после се налага гравитацията и тръгва надолу. И всичко е в това, дали ще ти се отвори парашутът.

На Румен Радев не му се отваря. И не само, защото на практика си е парашутист на този пост. Година преди следващите избори за президент, в които действащият държавен глава на теория може да се бори за втори мандат, Радев вместо предизборно да вдига „гребен“ – клюмна. Справка социологическите изследвания по време на пандемията, според които рейтингът му спадна и се изравни с премиера Бойко Борисов, чийто се вдигна. А шефът на Националния оперативен щаб срещу епидемията Венцислав Мутафчийски ги надмина и двамата.

Защо не му се получава нито катапултирането, нито отварянето на парашута на Румен Радев? Най-общо казано поради особена липса точно на експертиза, на умения за полезни ходове. А по-конкретно речено, поради особено нескромни, да не кажем нагли разни твърдения. Като например онова, че правителството, в това число и щабът, всъщност правели това, което Радев вече бил казал. Което доста масово бе определено като виц, който „непрекъснато се тиражира от президентството“. Което подсеща да си спомним, че дори и Тодор Живков не тиражираше вицове, само изискваше да му ги докладват.

Виц си е наистина, от президентството да се твърди колко са в час с наистина извънредната ситуация, а в същото време и от самолета на Радев да е видно, че на практика нищо не върши същата тази президентска институция. А каквото „свърши“ е не за да обединява (по конституция) нацията, а даже да го подрива това обединение, още повече с разни неречипрочни недоволства, а най-вече с нереципрочно, несъотносимо с истината, биене по гърдите.

Все пак, президентът Румен Радев не е нудист на далечен, пуст плаж, от който ни праща красиви селфита, на които не личи колко е необлечен. Тук е, сред всички, на общия ни плаж. И съвсем ясно може да се види, че истината за експертизата, подготвеността на президента ни в държавните дела, пак си е разсъблечена. Все тая дали на тумбак или на задник, все си лъсва гола-голеничка.