Седмицата: Катър ли яхна Румен Радев или муле

Коментар
14:05 - 01 Април 2024
8624
Седмицата: Катър ли яхна Румен Радев или муле

Пак редим служебно правителство от изминалата седмица. Не че сме спирали, то и толкова чаканото редовно след няколкото „по служба“ на президента-премиер Румен Радев в стил „рапорт даден – рапорт приет, си беше „служебно“. Служеше на компонентите от Сглобката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разглобяват един друг, а една от съставните му части – ПП, и да се саморазглобява, още преди самата тя да се е сглобила всъщност в който и да е смисъл.

Засега нещата вървят по-скоро във вид на безоблачно „айларипиии“. Заклетият планинар Димитър Главчев бе избран от „домовата книга“ на последните конституционни промени. От президента Румен Радев беше избран (това все още му се полага по конституция), макар и вече да не е „домоуправител“ на служебната власт, даже и писар не е на домовата книга, а само му се дава да я чете, когато се наложи. И да търси, че и да намери в нея „главния герой“ досущ като откриването на тази роля в телефонен указател

Скоро обаче на номинирания за премиер планинар може да му се заоблачи. Ако не градушка да го одруса, то със сигурност дъжд, поне колкото да му се разкаля под краката, със сигурност ще го застигне в следващите 5-6 дни от общо 7-те, които му даде президентът, за да подреди проект за правителство. И то с министри, равно отдалечени от всички в родното политпространство.

То така заложена задачата предполага не просто да си планинар, а направо космонавт. Спешно да кацнеш на Луната и някак си там да подредиш кабинета, та да си равно отдалечен от всички на цялото земно кълбо. Ама пак не става, че то ПП веднага ще излязат на среднощен лунен брифинг и ще заизвиват, че ГЕРБ се крият от обратната страна на Месечината – тая страна дето не се вижда от Земята, и там - заедно с ДПС, разбира се, строят луноход, та да им прегазят неродената промяна.

Като излезем от цялата тая (не)научна фантастика обаче, всичко пак си опира до яхъра, до това кой кого ще язди, че и ще обязди. Засега – през изминалата седмица, печелившите залагания бяха за жокея Румен Радев. След като президентът отново тръгна да се яха „на бял кон“. Е, резнали са му тия „конярите“ от доскорошната Сглобка каишките на седлото на целия му в бяло кон, ама той и без седло може да препуска из ловните си полета в главите на личния си „президентско-партиен“ електорат.

И запрепуска държавният глава. Връчвайки мандата за съставяне на служебно правителство на единствено възможния не просто де юре, а и де факто шеф на Сметната палата Димитър Главчев. Дето от едната страна на разглобената сглобка – от ПП се ожалиха, че е гербер, а от другата – от ГЕРБ, рекоха, че туй цвете не им е в градината, поне не го били поливали от години. Нищо, че и едните, и другите го избраха лани да ръководи Сметната палата и пак общо заложиха конституционно и тая длъжност в „домовата книга“ от която да избира (не)домоуправителят-президент.

Но пък на Радев и това му (с)върши работа „относно“ залозите (му) пак на белия кон. Даде само 7 дни на Главчев, че трябва да се бърза за „по-евтини“ избори 2 в 1 на 9 юни. Като той – Румен Пилатов Понтийски „нито директно, нито косвено“ не щял да участва в съставянето на правителство. Изми си ръцете, че и копитата на белия кон с: „Въпреки че в тези нови текстове няма ясно определен срок, имайки предвид естественото желание на българските граждани за повишена избирателна активност, за това да не се разкарват до урните в рамките на една или две седмици и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарните избори и изборите за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни". Заплакна се също Пилат Радев, като в началото на церемонията обяви, че няма да коментира повече орязващите го конституционни промени, но пак посочи с пръст партиите, че са изпълнили „най-съкровената си цел“ - да ограничат правомощията му. Като за сведение на „президентския (си) електорат“  за всеки случай разясни: „Събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност (на поправките в конституцията), в която се убедиха дори и авторите на тези промени“. И се метна на беля кон президентът втори мандат, като заплаши, че сме „на прага на конституционна криза“. Само дето не си извади пак юмрука на прага на президентството, ама то сега навън няма на кого да го покаже.

И тъкмо в ей това е разликата при яхането от жокея-президент. „На бял кон“ – демек победоносно и назидателно, се пристига пред някого, няма как го яздиш само в яхъра, дори и да е тоя на президентството – не върши работа. Но пък е исторически доказано, че някои други впрегатни вършат къде, къде по-добра работа от коня. То и затова – пак исторически, са сътворени от човека „био хибридите“ катър и муле. Да ги товариш колкото си искаш, ама да не са чак пък толкова своенравни като магарето.

Та това е в момента изборът на президента втори мандат Румен Радев, докато си няма своя партия, което пък означава, че тогава няма да е президент, щото ако лично той не я оглави партийността си, тогава… я камилата, я камиларят.

Катър или муле е изборът!

Само за сведение „как се прави“, ето я и схемата. Катър се получава между мъжки кон и женско магаре. А мулето е обратно, ама пак двуполово, все пак – от женски кон и мъжко магаре. Лошото е, че и катърите, и магаретата не могат да имат лично потомство – стерилни са, колкото и да са били потентни и бащите, и майките им, колкото и да са били плодовити всичките жребци, кобили, магаричоци, магарици. Така го е решила природата – да не й се бъркат в работата такива хибриди, а всичко да си е всеки път изначално – от кон и магаре. И точно там е най-лошото и в политпартиен и властови план. Че винаги и магаре участва. А когато просто едно магаре е замесено, никога не се знае какъв номер ще извърти. Ей го, на, дори и с цвета - няма как да се докара „до бяло“. Даже и майка му и баща му, и двамата му родители на хибрида да са чисто бели, и мулетата, и катърите на инат все са някак си тъмни, в по-добрия случай мръсно сивкави, а в най-добрия може бели, ама на тъмни петна.

А кой, дори и президентът Румен Радев, би искал да се „завърне на (не)бял кон? Еле пък на катър и/или муле!