Седмицата: Квачката Корнелия VS папуняка Киро

Коментар
11:55 - 06 Май 2024
8455
Седмицата: Квачката Корнелия VS папуняка Киро

Голямо празнуване – голямо нещо, ама 2 в 1, като задаващите се избори през юни! Вместо да празнуваме (гласуваме) два пъти – само веднъж, че този път Великден се падна на 5 май, а Гергьовден си е постоянно на 6-и. Не всички обаче са прецакани – вижте я Корнелия Нинова, например, като започна от 1 май и не се спря 3 в 1. Празнуването й можеше да е и 4 в 1, отбелязвайки пак на 5 май и 206-годишнината от рождението на най-видния враг на капитализма Карл Маркс. Ама не – на същата е роден и баш врагът й с партиен билет Сергей Станишев, какъв ти празник.

Но пък и 3 в 1 стига, та да си обяви за пореден път многомандатната лидерка на БСП поредното така да се каже разквачване. Да си покаже полога, кви ще ги мъти тоя път и предизборно-изборно, и следизборно, ама за нейния „избор“ – следващ мандат начело на „родната“ й партия.

И показа си Корнелия яйцата – тия великденските, но нашарени да му държат влага на избирателя чааак до изборния 9 юни. Чукна им ги демек в главите Нинова, като преди това на 1 май им подгря мозъците с уж огромно ляво обединение. Същото което и досега ползваше та да се смята, че БСП не е сама като кукувица, а си има квачка-обединителка начело.

Само дето лидерката отново прекали с кошницата. Препълнена догоре като за начало на нова петилетка. А то и де факто, и де юре кошничките на БСП - полозите, откакто ги плете Корнелия Нинова, все по-малко яйца люпят. Ако веднага след края на петилетните планове, след разпердушинването на соца, и по над 100 – даже 125 депутата излюпваше Столетницата в парламента, сега „лявото“ на Нинова качва толкова единствено на Бузлуджа с безплатни автобуси и кебапчета. В парламента представителството е сведено до предпоследна сила с по 20 и няколко леви избраници. Като за следващото юбилейно 50-о Народно събрание прогнозите са за максимум 20. И то според изследвания преди в борбата „за лявото“ да се включи отделно поредната предизборната сглобка на Мая Манолова – този път с новата лява „работническа класа“ на Ваня Григорова.

Отвсякъде погледнато Корнелия няма откъде да извади още яйца, та да си застрои политпартийната супа. А повече от сигурно МаяМа и ВаняГриг ще й дръпнат и изпържат пред очи(те) й от собствените червени яйца на Нинова.

Има обаче един вариант да се разкудкудяка квачката, че е снесла, че и измътила повече от 20 яйца. Тип нещо като полет над кукувиче гнездо е начинът – да окраде нечий чужд полог. Само дето възможността е само една – от яйцата на ПП-ДБ да дойде приходът, по-конкретно от ПП-тата. Още повече, че вече се и случи съвсем наскоро – на местните избори лани есента. Тия добавени „нови“ гласове, с които и до днес Нинова се хвали, бяха все бивши за ПП, още по-бивши за самата БСП.

И според социолози и политолози „динамиката“ във вота на 9 юни се очертава само в тая посока – промяната може да е единствено „ерозия в подкрепата за ПП“. В същото време „ГЕРБ-СДС запазва първа позиция с трудно преодолима дистанция от втория“. Но пък вторият изобщо не е сигурно, че ще е пак ПП-ДБ. Понеже всякаквите сондажи засега сочат, че се „образува група от 3 формации - ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“, в

която не може да се каже със сигурност кой ще е на второ, трето и четвърто място“. Разликата между тях е в т.нар. статистическа грешка от около 3%. Като „крайният победител“ – кой всъщност ще е втори ще зависи от предизборната кампания.

Та ето това е шансът в полога на Корнелия Нинова и тя да отлепи от предпоследното, а може и последното място. Които дори не са й съвсем сигурни, че има вероятност изобщо и да не влезе БСП (КорНи) в парламентарния кокошарник. Затова е и всичката тая пух и перушина дето хвърчи откъм червената лидерка във всички посоки.

И така голямото надцакване за изборни яйца яко се очертава между БСП и ПП. Между квачката Корнелия Нинова и петела Кирил Петков. Ама не такъв баш петел дето е наясно кога, как и какви ги кукурига. Че и на страдащите от кокоша слепота вече им просветна пернатият вид на съпредседателя на ПП. Квачката Корнелия всъщност ще мери сили с „циганско петле“ – птица по-известна като папуняк. На която най-отличителното в оперението е характерната за него е качулка. Която е от подвижни пера, които изправя в знак на емоции, дори и в полет – досущ политпартийните и най-вече властови „емоции“ на простоКиро.