Седмицата: Леля Пепеляшка + Кака Коледата = Ковид Баба Яга

Политпартийността не е потънала в сянката на Covid-19, а ражда вещерски мутации от него - я Нинова, я Ангелкова

Коментар
21:01 - 04 Декември 2020
11157
Седмицата: Леля Пепеляшка + Кака Коледата = Ковид Баба Яга

Две политическо заразни фотосесии си кръстосаха метлите, пардон шпагите, през изминалата пандемична седмица. Насред коронавируса! Но и двете са си свързани без пардон с метлата. Да си заметат безхаберието под килима на заразата.

Едната фотография показва лидерката на БСП Корнелия Нинова като Пепеляшка – модел Covid19. Опакована в пълно антизаразно снаряжение, дезинфекцира в ковид отделение на болница. Но не само чисти под формата на санитарка, а и яхва и другата си метла - да си изпълнява задълженията и в парламента, и в червената централа. Докато дежури по коридорите на болницата, Корнелия не пропуска да е и партиен опозиционен вожд. Не от популизъм, а от човещина, веднага била забелязала, че медиците имат нужда от жива сила, включително от нейната.

Партийната лидерка Нинова на мига е направила и здравни изводи, че COVID-19 може да бъде победен „само ако се създадат чисти болници и такива само за пациенти с коронавирус“. Така де, като въртиш парцала – и буквално в случая, и преносно в дългогодишна опозиция, е лесно да се хванеш за иначе очевадно невъзможното подобно „чисто“.

Другата фотография пък е разопакована, но напълно тунингована. Бившата министърка на туризма, настояща депутатка от мнозинството Николина Ангелкова застана под светлините на социалните мрежи в крехко-оскъдна червена рокличка и поне видимо с подновена физиономия не само в носа. Идеята на Николина е може би да си чисти имиджа, след като се оцапа с туризма и преди, и с пристигането на коронавируса.

И като няма вече възможности за фотосесии Ангелкова по туристически обекти – я на море, а на сняг - явно е решила, че може да бъде актуална с дефилиране в нови тоалетчета и с нови лицеви показатели след скалпел и игла и в пленарната зала, и в социалните мрежи. Само дето такова самопочистване си е „изпускане“ на метеното. В сегашната ситуация, все едно да си заразен и да се изкихаш бездистанционно в пренаселена среда. На принципа, ей ме на, вие ми отнехте поста, ама няма как да ми вземете новия навирен нос. И дори да съм само „проста“ депутатка, мога да ви дам поне телом светлина, като се светна лъчезарно в тъмнотата на коронавирусното време.

Фотосесиите на двете партийни представителки ги представиха приказно политически. Корнелия Нинова със сигурност е в ролята на Леля Пепеляшка. Предколедно актуалната червена рокличка на Николина Ангелкова пък породи спорове, тъкмо в социалните мрежи, дали е Дядо или Баба Коледа. Но фотосесията й беше посветена на 41-я й рожден ден, и сравнено с предстоящия 52-и РД на лидерката на БСП през януари, се стигна до консенсусното Кака Коледа.

Тия дни политолог отчете, че политиката е потънала в сянката на Ковида. Пандемичната криза абсолютно доминирала общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план. Аргументите на експерта Димитър Ганев са, че в момента няма никакви политически събития, които да пробият през темата COVID. Затова всякакви политически сюжети оставали под повърхността.

Със сигурност е така, даже и протестите се прибраха в собствения си хоризонт – вкъщи и по партийните къщя. Но пък ето на, не само шило, а и метла в торба не стои. И Корнелия, и Николина направо си яхнаха метлите, обяздиха го коронавируса.

Та така политическата формула на саморекламата тази седмица е Леля Пепеляшка + Кака Коледата = Ковид Баба Яга. До 28 март догодина, когато най-вероятно ще са срочните парламентарни избори, ще избият още и още подобни формули. И всичките няма да са потънали в COVID-19, а ще се раждат от него във всякакви мутации на политпартийни вещици и вещери. И най-вероятно все на принципа, колкото и да се лъскаме, пак ще се изходим на метеното. И партийно, и политически.