Седмицата: Не е фейк! Тригодишната заря гръмко се застреля

Коментар
14:06 - 02 Януари 2024
6890
Седмицата: Не е фейк! Тригодишната заря гръмко се застреля

Свърши се! Гръмна като беззвучна заря, дето обаче тъкмо кучетата и другите животни, които уж пазим, и нея имат качеството да я чуват! Отшумя като подаръчна хартия в коша за смет (някои си я пазят, за да я изхвърлят „ама друг път“, та така я завещават на наследниците си, когато дойде време все някога да се разчисти боклукът на минало-заминалото). Да, свърши се и последната седмица на 2023-а, а с нея и цялата година. Приключи се обичайно – чрез вечната празнична поза „ловци на храни“ и с какво да преглътнем.

Друг авджилък обаче нашумя напоследък покрай много модерната дума от английския „фейк“, откакто я съчетахме с „нюз“ в нашенското „фейк новини“. То тоя фейк, дето значи най-общо казано неистинско, фалшиво, си има баш точна нашенска дума – менте. Ама като иде реч за новини точно баш приляга лъжи, и то опашати лъжи – демек по-големи и от големите. Не че „фейк“ е дума на годината – не. Тя официално ни се лепна според статистиката още някъде през 2018 г. А и като си имаме за първенец през 2023-а думата „слобка“, какъв ти фейк – чистата гола истина е туй ново (не)коалиционно политпартийно животно.

Та затова вече на чист български, точно в последната седмица на миналата година, като прескочи и в първата на новата, се откри сезонът на това новото ловуване. Не на маса като при „ловците на храни“ – може и прав, може и легнал да се изявяваме като „ловци на лъжи“.

Появи се този лов, под това име, официално в социалните мрежи, вече прескача и като рубрика един вид из национални телевизии. Голямо чудо! Ловим лъжи като мухи! Само дето то това у нас си е национален спорт и то не само медиен. Да не се връщаме толкова назад във времето, когато ни фейкваха с комунизма.

Но ей го, на тъкмо както при социализЪма! Точно сега - в края на миналата и началото на тази година можем (не)опашато да отчетем: новото ни светло бъдеще, дето (не)внезапно взе да се чертае през 2020-а е преизпълнено като социалистическа планова петилетка - за три години. Празничната заря „от избори на все предсрочни избори“, от „парламент на все същия парламент“, от „служебно правителство на друго пак такова“ приключи като сею самовзриви, направо се гръмна в главата – във всичките си уж глави. След като се засилиха да го играят право хоро, ама им се самоизкривиха сметките.

От лов на лъжи, разбира се. Ето и как (не) им се получи.

Тъкмо декември 2023-а се оказа краят на „Великото народно въстание“ от 2020-а – това дълго уж бягане в бъдещето, ама все на кратки разстояния – според на кой колко му е повече или по-малко кратък мисловният процес. Приключи обаче, както беше замислено – конституционно. Само дето промените в конституцията даже не са под лозунга „какви ги мислехме – какви станаха“, а под слогана „ние ги измислихме да праснем другите – другите ни опраскаха нас“.

Да вземем например за пример кви ги къдреше президентът Румен Радев на път за втория си мандат и кво бръснене му се случи вече във втория му мандат. Дори и в конституцията специално го записаха уж безименно, та да не си разиграва вече както му скимне „служебния“ кон. И то тези, на които той лично завърза магаретата пред портите на властта. Така че – край на личната юмручна революция на Румен Радев президенто-премиера. Който си беше приготвил своя нова конституция – за повече президетска власт, кво друго – а стана главен отрицателен герой на другата новоремонтирана конституция, тази на враговете му, най-вече на бившите му „приятели“.

Или например да вземем тъкмо тези „приятели“ на Радевия юмрук – жълтопаветните герои от бунтовната пролет на 2020 г., на които също им се случи точно обратното на това, с което бяха увили своите павета. Вместо с техните промени да ударят вражеското статукво на ГЕРБ, сега „продължават промените“ заедно с ГЕРБ. Като ПП-ДБ са обединени в уж некоалиция с ГЕРБ-СДС. За авторството на която „сглобка“ съвсем пълноправно може да претендира бившият премиер и герберски лидер Бойко Борисов, който трябваше да бъде изчегъртан. Пак същият пък на практика изчегърта другия предвиден за тази процедура – главния прокурор Иван Гешев. И това им „сглоби“ самият Борисов, на който партията се завърна като първа политическа сила и направи правенето на избори през три месеца безпредметно.

Още повече, че то всъщност и опозиция няма – изчегъртана е. След като дори БСП е почти последна партия в днешните парламенти с Корнелия Нинова начело. Ама така е, когато в ловната опозиционна дружинка са само и другите остатъци от големия тригодишен фейк“ – „Възраждане“ и ИТН. ЧНГ и наслука!