Седмицата: Нисша аритметика! Динена + Бананова кора = Промяна

Коментар
10:45 - 30 Януари 2023
7501
Седмицата: Нисша аритметика! Динена + Бананова кора = Промяна

Парламентът си отива! И тоя – 48-ят, от ония след 44-ия, дето се извъртяха на бясна скорост от 15 април 2021 до сега в петък – на 3 февруари 2023, когато влиза в сила разпускането му. Демек, в четвъртък явно ще е последният му работен ден, а петъка (вече разпуснати) депутатите до преди ден ще могат да си го слеят със събота и неделя та да си отспят след уж будната кома от 19 октомври 2022 насам. Съвсем нисшата аритметика е ясна – 4 парламента за по-малко от 2 години, а когато се навършват тая двугодишнина вече ще имаме 5-и парламент след съответно 5-ите парламентарни избори за същите две години.

Ако я опростим още малко тая нисша аритметика, нещата не в „дела и документи“, а в някакви си цифрички във вид на числа изглеждат така: За 2 години – 730 дни делено на 5 вота сме ходили (или не сме) да избираме по 240 депутати през 146 дни.

Видно е, че е много опростенческо и работа не върши такава сметка. Ама що да не си поиграем поне аритметически, когато тъкмо сметките, в това число и политическите, все не ни излизат. Що пък не?! След като именно най-висшите политпартийци – тия парламентарните, от нисша аритметика си правят висша математика, та да им излязат сметките – техните сметки. Като тая сметка във всеки един от тия парламенти, дето все се търси едноцифрена бройка депутати та да се донадят до 121 и да се получи някой мандат за редовна власт.

И все не се получава. Та затуй ей сега, още преди официалното уволнение! служба не остана! и на тоя парламент, „висшата математика“ взе още повече да се повишава. Та да имало „промяна“ – най-после някой да може да преброи до 121. За целта се предприема предпарламентарно броене до 121. И като иде реч за промяна, висшите математици пак са от „Промяната“ – от ПП, дето все я продължават, и все не я започват, камо ли да я свършат.

Та сега ПП ще се обединяват с ДБ, ама не в саморазпадаща се управленска коалиция, а имено предпарламентарно предизборно-изборно. Всъщност, погледнато откъм ДБ обаче, почват преговори с ПП „за съвместно явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори или следизборна коалиция“. Целта и на ПП, и на ДБ е „сериозни резултати“ на 2 април, когато ще са тия рекордните пети избори за тия две години. Като сериозността би се изразила в направата от една втора и една предпоследна на една първа политическа сила.

Може и да им се получи чисто аритметически, ако обаче не се оплетат в собствените си кълчища на собствената си все по-висша математика. Особено тази на известните харвардски просто висши изчислители Киро и Асен. Тъкмо двамата сълидери на ПП Кирил Петков и Асен Василев взеха да се извисяват бързо, бързо с „висшата математика“.

Ето ги и висшите им предизборни сметки в момента. Според тях „вече 6 партии сме заедно“. Което според висшата им математика означава, че ще са предизборно-изборна-следизборна коалиция от една страна с тяхната коалиция „ПП – ВОЛТ – СЕК“ – вторите две ползвани за регистрация на избори срещу няколко депутатски. А останалите три до шест са тройката от ДБ – Да, България, ДСБ и Зелено движение. Точно 6 според математиката на „висшистите“ от ПП, нищо че аритметиката е ама най-много 4 (1+0+0+1+1+0.5).

Изборната „висша математика“ обаче продължава. Лично Киро просто вижда „дълга редичка от граждански организации, които могат да се присъединят към нас“. И просто не свършва и дотук. Пак според Петков – дългосрочна математическа прогноза, в „голямата битка са местните избори, там имаме нужда от 20 000 общински съветници, свестни хора, които ни трябват“. Няма „кандидати“ за общински съветници, има вече назначени отсега за след изборите наесен, само да кандисат да ги представлява ПП – всъщност те да се цанят да го представляват.

И така формулата „Киро вече се явява на местни и парламентарни избори 2 в 1“ вече е съвсем, ама съвсем висша: „Ако обединим местните избори и националните в едно движение и обединяване на всички, които имат кауза, вярвам, че ще сме първа политическа сила. И ще имаме такъв сбор, който няма да е просто нашият резултат, плюс на ДБ, а ще има огромно по-голямо мнозинство“. Като така, не просто ще са първа политическа сила, а ще определят и правилата за бъдещото правителство.

Ще определят, ще определят, ама колко пък да определят. Като пак следизборно ще трябва да броят до 121. Че то нали вече го броиха като първа политсила това и то в управленска коалиция от 4 тогава поне съществуващи като парламентарни – ПП заедно с ДБ, БСП и ИТН. А сега просто съществуващите ще са 2 – ПП и ДБ.

Но така е винаги, когато предизборната нисша аритметика вземе да се прави на следизборна висша математика. Накрая всичко си идва на мястото – на пързалката. Дори и сняг да има тая зима и да се задържи до 2 април, по-сигурно си е да си го изпързаляш избирателя на динена кора – може и на бананова, че отдавна вече по ги имам бананите всесезонно, а и са по-евтини от дините. Да го пързаляш насам-натам с предпарламентарното многохилядно, че и милионно броене, което си е най-обикновено, нисше броене до 121 веднага щом стане парламентарно. Да не говорим, че и предпарламентарно – предизборно, „висшата математика“ доста ще се сниши, когато „6-те партии“ вземат да подреждат общите си листи с кандидатите за депутати и да си подлагат „вътрешнокоалиционните“ пързалки.

А за капак нисшата аритметика за следващите избори – и на 2 април, и на местните наесен, от сега е вече на пързалката не само по „шесторната формула“ на простоКиро. От просто – по-просто са заложени и два референдума – за смяна на парламентарната система с президентска на Трифоновото ИТН и за несмяна на лева с евро на Костадиновото „Възраждане“. Чиста проба предизборна „промяна“ чрез сбор от динени и бананови кори.