Седмицата: Няма червени линии – има червени задници

Коментар
06:32 - 24 Април 2023
7861
Седмицата: Няма червени линии – има червени задници

Тряяяс! В следвеликденската седмица, когато парламентът на спрял часовник (първото му заседание продължи една седмица без депутатите да са в НС за повече от ден) взе че си избра председател без нито един глас против, нещата пак си дойдоха по местата. „Джентълментството“ свърши преди да е започнало. По-точно се свърши, когато „новото“ депутатство трябва да свърши най-очакваното (поне за 80 на сто от недепутатите) – да излъчи най-после редовна изпълнителна власт.

Та именно в този момент изтрещя едно политологическо изречение: „Все още правителството е в неизвестност“. Ми да го потърсим с червена бюлетина, че вече трета година е най-издирваното нещо у нас.

Именно в червено пак им светна на парламентарните политсили парламентаризмът. Пак ги разделяли страшните „червени линии“, дето им влязоха в изразните средства като пирон в масло, та да си смазват, да им върви по мед и масло каруцата, с която се търкалят от парламент на парламент по два пъти годишно – тази година може и три пъти.

Червени линии ли? Ами да! Какви други при такива задници – червени маймунски задници. Истински шебеци, както родният жаргон определя с тази една дума (иначе вид дребна маймуна) всякакви завеяни смотаняци. В случая най-висшите политици – тия дето са успели да прескочат от клона право в парламента да си въртят маймунджалъците.

Ето и какво точно те изшебечика все в червено само за една седмица, след като новият предюбилеен 49-и парламент заработи, а по служба президентът-премиер Румен Радев този път пусна на бързи обороти въртележката с мандатите за (не)съставяне на редовно правителство.

„Бъдещото правителство“ вече си има законодателна програма. Но си няма – повече от вероятно няма и да има, мнозинство, което да го избере това правителство. Това се получава от т.нар. договорка между първите две „велики сили“ ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ „по общи приоритетни теми“.

В същото време ПП-ДБ по никой начин не ще да има нещо „правителствено“ общо с ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ-СДС плашат, че минават на план Б – кабинет и без ПП-ДБ.

„Готовността за компромиси“ затъна на мига в маймунските им задници – наричани само за благозвучие „червени линии“, когато опряха до конституционната фаза – тази за раждането на правителство. И така по шебешки, на старта тази седмица на конституционната процедура, шансовете за редовна изпълнителна власт вече са им на дирника на шебеците – с голямо извинение, изпърд*ни са. Идентично миризливо са изфирясали и с първия, и с втория мандат. Като отново се задава познатата зоологическа картинка – Румен Радев си вади служебния банан уж да нахрани някое от по-малките шебечета с третия мандат.

И така положението с червените линии в червените задници е, че отново всички дружно, но все по-ужасяващо увисваме на клона. Тоя през който уж сега трябваше държавнически да прескочим поне до бананите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Ама отдавна счупен от многото маймуни на него. Включително и от шебеците и от ГЕРБ-СДС, и от ПП-ДБ, дето уж вече бяха договорили „законодателен пакет“ не само за тия банани, а и за ония от Шенгенa, че и от Еврозоната“. Ама си ги подложиха един на друг като измислени червени линии под червените дирници.