Седмицата: Пъзелът на парламентарните пъзльовци

Коментар
11:47 - 09 Януари 2023
6391
Седмицата: Пъзелът на парламентарните пъзльовци

Нещо се закучи парламентът. Заплита се, усложнява се все повече, каквато и да било развръзка става все по-трудна. Ама това второто – за заплитането и усложняването, е на книжовен български, тоя дето никак не му е в книжнината на нашенското Народно събрание от нов тип – жълтопаветното. Което означава, че на уличен жаргон работата си е просто закучена – яко се е закучила до кво ше праим, не знаем. Демек, нищо не може да се окучи.

А какви парламенти бяха предишните! Откакто е ерата на тия бързобежните. Окучваха се за нула време и бегом към избори на принципа „бързата кучка слепи ги ражда“. Я чрез въртене на мандатната въртележка на макс, я през правителство, дето за 6 месеца така си включи личните телесни отпадъци във вентилатора на бързи обороти, че оцапа съвсем обстановката.

Сега обаче сляпата кучка на уж парламентаризма се е запънала. Даже не ще да й мине номерът с раждането на сляпо и пак да стане ясно (а то е съвсем ясно), че изобщо не е била бременна, камо ли пък родилка, да не говорим за родителка. Седят и се мотаят в парламентарния кучкарник уж че пъзел редят. Ама пъзелът е игра, при която много на брой плочки – разбъркани парченца, трябва да бъдат правилно подредени, та да се получи картинката. А картина в парламента няма, няма и как да има. Щото има пъзльовци, което е съвсем друго от пъзели.

Всъщност този, 48-ия парламент, е по-различен сред събратята си „пъзльовци без пъзели“. При предшестващите го, тъкмо влязат по червения килим в парламентарната сграда, и вече са обратно на парадния вход, да излизат търлъците по терлици – оплетени от куп червени линии.

То търлъци и терлици е едно и също – дублетна форма е, да я ползва кой както иска. Но все пак препоръчителното е терлик, след като сме я заели от турското именно terlik. Явно затова търлък е по не книжовното, даже жаргонното за някой неуспешен, нереализиран. Па бил той и парламентарен „търлък“, дето шета навън-навътре в парламента „по терлици“. На което пък преносното му значение е „безшумно“. Като най-популярният уличен израз - препоръка е „когато пър*иш, прави го по терлици“. Само дето на пъзльовците в парламента тъкмо изпускането на газове им е най-звучно – все предизборно. Друга плетка за терлици не знаят.

Но точно тук се е шмугнало и различното на сегашния, все още действащ парламент – даже не смеят да се из**рдят като хората и да се приключва тая поредна смърдня под налягане.

Така стигаме до новия им слоган на парламентаристите: шубето е голям страх. Пак и двете означават едно и също, както пъзльовци и бъзльовци. Но „шубе“ се е наложило не просто като страх, а като „голям страх, панически страх“. Шубе е и страх от всичко и от всекиго, ей така седиш си, и просто те е шубе, не помръдваш от страх.

Точно както парламентарните пъзльовци не смеят да го катурнат и тоя парламент. А седят гипсирани в него, правейки се, че на всяка цена постилат червен килим за редовно правителство. Ама пак изтъкан като терлиците им все от червената им разделителна прежда. Демек, пак по същите терлици се измъкват – из**дяните. Но този път и на самите търлъци в парламента им е ясен „пъзелът“ – никоя от всичките политпартийности вътре няма да излезе „суха от водата“, по-точно „яко окалян от калта“. Понеже няма как до безкрай да си постилат червените килими по собствената мръсотия дето не спират да я стелят властово. Все някога поемането на отговорност изскача изпод килима.

Та сега всичкото заметено там трябва да го изметат с третия мандат за съставяне на правителство. Тоя „спасителният“, дето по конституция се връчва от президента на коя да е друга политсила, след като първите две са се изнизали като търлъци по терлици. Ама то килим с метене не се чисти, в случая прахосмучене не стига – трябва си яко тупане, че се е затлачил от тоя боклук на непоемане на отговорността и на бягане от вината за неслучването на редовна власт.

И разплитането на тегавата плетка не е толкова сложна, не по-трудна от пъзел за 3-годишни, колкото годинки вече отлежава тая липса на подредена картинка и в парламента, и при президента.

И тъкмо президентът Румен Радев взе че се изказа как да почне да се реди пъзелът. Като каза на връщащите от ПП неизпълнен вторият мандат за съставяне на правителство: „Партньорите ви от ДБ заявиха, че единственият начин да се постигне правителство е да се направи компромис между вас (ПП) и ГЕРБ, така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“. По-директно звучащо: Единственият начин е компромис между ПП и ГЕРБ.

Ама преди това същият, президентът Румен Радев, трябва да спре и той да се измъква по терлици с юмрук в търлъка си, а да връчи третия мандат така, че първите два мандатоносителя да не могат безкомпромисно да го хвърлят на боклука без подреждане на вече съвсем спешната държавна картина. Иначе картинката е ясна: следващите избори за нов сбор на същия неподреден пъзел на парламента, с цялото президентско отлагане, ще е през първата седмица на април т.г. Като оправданието на пъзльовците вече няма как да е дори „Страх лозе пази“. Защото тая „поука“ от нещо което се е случило преди време, вече ще е с непренебрежима давност точно 2 години – откакто през април 2021-а почна реденето чрез избори след избори на пъзела на пъзльовците.