Седмицата: Предизборнооо! ЧЕРЕН ХАЙВЕР на Женския пазар!

Коментар
11:20 - 03 Юни 2024
3521
Седмицата: Предизборнооо! ЧЕРЕН ХАЙВЕР на Женския пазар!

Знайно е, откакто наистина пак гласуваме (от 1990 г. насам), че съществува забраната в деня на вота да се оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден – не по-рано от 20:00 ч. Съвсем известно е, че предварителните данни си „текат“ през целия ден, стига имената на политсилите да са заменени така да се каже с псевдоними. В последната предизборна седмица за изборите 2 в 1 на 9 юни – хем редовни европейски, хем нередовни нашенски, всичко все още е разрешено. Само дето жалването пак е, че не можем да избираме също като на Женския пазар (и на всеки друг, разбира се). Уж всичко е подредено „като картинка“ на сергиите, ама „продавачите“ не дават да пипаме, като крайният резултат все е един и същ: прибираме се от пазара със скапан плод и зеленчук.

Но пък защо предварително да не си поиграем на пазаруване сега в последните дни преди официалното пълнене на торбите с още от същото, както сочат напълно разрешените до неделя данни от социологията. Да потренираме как да ги разчитаме „забранените“ в неделя.

Според последни проучвания например сигурен водач с 28-29% е „пресният лук“ ГЕРБ-СДС. Дето беше много стар лук преди 3-4 години, но при опитите да го изчегъртат, направо да го изкоренят завинаги от лехата, така му залютя на главния градинар Бойко Борисов, че ги направи на лукови глави всички останали. А неговата партийна сила прорасна като наторена от голямата кал по жълтите павета.

И така доста сигурно личи, че в изборната градина в момента борбата на зарзавата е кой да е не първи, а втори. Дали „Възраждане“ дето от някакви си корнишончета за жълти копейки вече се имат за най-правите краставици като моментна втора сила с 14-15%. Или вечният патладжан ДПС, което вече не разчита само на твърдата съставка за кьопоолуто си, а на съвсем истински и национални, и евроатлантически ценности под формата на мерудии.

И така стигаме до увехналите марули ПП-ДБ, дето бяха изборно първи – най-малко втори, но пък властово все по-по-най-първи. А сега са във вид на спарена салата. Като само тук-там нещо се прави, че зеленее откъм ДБ (макар и вече без „Зелените), само дето не личи от пълното нитратно самонатравяне на ПП-тата. И така общо едва се крепят дни преди вота на четвъртото място с 12-13%. И ако за „Възраждане“ и ДПС социологията сочи, че имат още скрити козове във вид на някакво наторяване и в последния момент, то при ПП-ДБ соченето е, че „ерозията в доверието към тях продължава“ – дето значи, че устойчиво продължават сами да се закопават.

Още 2 (пак брой до 6) са възможните засега съставки на мешаната нова-стара парламентарна салата, дето отсега се кани пак само да замези с изборния резултат, докато си изпие ракийката на екс до нови избори едва до есента. „Стабилно“ на предпоследното място влиза с 8-9% вече съвсем изсушеният домат на БСП, начело с несменяемата „колхозничка“, пардон - лидерка Корнелия Нинова. Дето така се е заплевила в собствената си политпартийна и властова лелина лехичка, че смята, че и личният й електорат ги яде доматите с колците. Последни, но пък първи от опитващите се да прескочат през височката като за тях градинска ограда – само и само да се посадят парламентарно поне за малко, са „още за малко“ ИТН. Във вид на дребна репичка с около 6%, дето техният „агроном“ Слави Трифонов продължава да я смята за огромна ряпа, която той съвсем сам от дивана вади ли вади в името на „имало едно време такъв народ“.

Най-близо, но не на, а под оградата – с към 3,5%, е на практика наистина новото дясно „Синя България“, макар и със стари градинари. Само дето изобщо не е ясно дали събраните на предизборна купчинка разни джанки, ще се превърнат в синя слива. Ако не толкова едра като навремето, преди дясното да се направи на мармалад, то поне да си засади костилката в парламента, та да им убива все пак отдясно на „леваците“ в НС.

Още две (не)нови формации се мятат с около 3% отляво към оградата да пуснат мицел и те парламентарно – „Левицата“ и „Солидарна България“. Които отровно – с бой и помежду си, се правят на ядливи печурки по примера на една от „политическите мухоморки“ сред тях от вида МаяМа.

Та ей това е на градинския пазар, кое ще се засади ще следим „тайно“ цял ден идната неделя. А още през нощта срещу понеделник и в следващите няколко дни вече явно – поименно партийно би следвало да видим и кво ще цъфнат и вържат.

Стоп! Да не пропуснем най-важното всъщност от сергиите на пазара. Този път на „Женския пазар“ и на всичките му посестрими предизборно са пуснали и черен хайвер. Като скъпите и прескъпи рибешки яйца не просто са на промоция, а са без пари. С кофи се раздават!

Така де, върза ни и толкова луксозният черния хайвер този път в предизборната градинка. Доживяхме, както се вика, благодарение на невижданото наторяване с „черен пиар“. Като запазената марка на „чудото“ е на ПП, но и останалите се сгазиха с ботушите в калта не само един друг, а и общоелекторално. Така че грабвайте черпаците и бегом да кусаме черен хайвер. Че засега го има – до неделя. После лапачите ще го скрият под сергиите да им е готов за следващите избори. Като ще си го кусат сами, правейки се, че ни го мажат на филии, докато лъжат и мажат, че пак бъркат ли бъркат „стабилна власт“ на цената на истинския черен хайвер.