Седмицата: Румен Радев се про(Е)даде на „зелено“

Коментар
21:06 - 09 Юли 2023
6249
Седмицата: Румен Радев се про(Е)даде на „зелено“

Не, не става дума за зелените чорапи на военния миротворец Румен Радев. Само по които де факто лъсна президентът на България на (не)държавническата си среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

„Недържавническа“ понеже държавният ни глава май се отнесе към нея като към седянка – в пряк и в преносен смисъл. Седейки обиден, че „пристига президент на друга държава, а той не знае“ и че „премиерът Денков го принудил да се срещне със Зеленски“. Е, в това, разбира се, пак му лъсват същите зелени чорапи, след като си мисли, че продължава все още да притежава „вся власть“, включително изпълнителната, а не се е върнал в лоното на само представителната у нас президентска власт.

За друго зелено иде реч. Не, не става дума по никой начин и за някакво „доларово“ зелено след толкова много власт. Най-малкото понеже все пак сме вързани за еврото.

Зеленото на българския президент, в което се насади, е онова известното като покупко-продажба „на зелено“. Примерно на бъдещ недвижим имот, който още не съществува. Определено покупката на зелено има определен риск, но от друга страна това е един от начините да сключим добра сделка, сочат експертите. Примерно ако е апартамент, имаме възможността да избираме първи - избор на етаж, изложение, разпределение, като договорим предварително и добра цена. Но пък крие своите рискове – примерно да си загубим парите.

То и президентът Румен Радев така – рискува човекът вече трета година. Получи му се „покупката“ на втори президентски мандат. И както се казва, който рискува – печели, а както казва Христо Стоичков и „който играе – печели“. Та така се разигра президентът, че всичката тая служебна изпълнителна власт, дето му падна „на зелено“ от небето, ни я продаде като „зелен хайвер“. Да си живеем в заблудата, че по-добро няма, че така ще я караме, докато пак той – президентът-премиер, стане или президент на президентска република, или пръв партиен вожд, ако продължим все пак да сме парламентарна.

И ето тук уж „новата и чиста“ политпартийна „зелена енергия“ на Румен Радев даде на късо. Изби жабунякът на повърхността на зеленясалото му служебно блато точно с визитата на Зеленски, та се видя вече  съвсем "на чисто" мътната работа.

Не, не стана внезапно това, нито пък украинският президент му е подложил зелена динена кора. Просто се видя кой е президент и още по-ясно дори и в блатната обстановка кой е производител по рецепта за преобразуване на червен хайвер в зелен. Видя се че не случайно рейтингът на Румен Радев от над 50 на сто, вече е зеленясал (вика му се и мухлясал) до към 20%. „Благодарение“ именно на покупките и продажбите „на зелено“ – служебно зелено, на толкова много изпълнителна власт. И на поляризирането Радево на държавата по линията на „червения хайвер“. И така на този зелено-червен фон, от смесването на които два цвята се получава кафяво – едно такова ла*няно кафяво, украинското ясно зелено на Зеленски му разбърка съвсем жабуняка.

Толкова се разсмърдя от президентското блато на Дондуков-2, че на практика продажбата на Румен Радев „на зелено“ и сега, и след края на втория му президентски мандат все ще си вонят. Ей така, не се продаде, а сама се предаде предлаганата ни от три години „юмручната власт“ поради толкова рядко разстройство от преяждане с власт.